SOLGAR Reishi Shiitake Maitake Ekstrakty 50 kaps.
Opis
Reishi Shiitake Maitake Solgar
Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks.
W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi (Ganoderma lucidum). Używa się go już od tysięcy lat. W naturze zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny1. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu.
W naszych laboratoriach połączyliśmy ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake, dzięki czemu powstała wyjątkowa kombinacja składników.
SKŁADNIKI
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg
Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg
Maitake (Grifola frondosa): ekstrakt (4:1) z owocni grzyba – 200 mg
(ekwiwalent 800 mg grzyba Maitake)
Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 60 mg
Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt (8:1) z owocni grzyba – 3 mg
(ekwiwalent 24 mg grzyba Shiitake)
Składniki:
reishi: ekstrakt z owocni grzyba; shiitake: ekstrakt z owocni grzyba, maitake: ekstrakt z owocni grzyba, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; reishi: ekstrakt z owocni grzyba; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, shiitake: ekstrakt z owocni grzyba.
SPOSÓB UŻYCIA
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
DLA KOGO
• Dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety składniki wpływające na funkcjonowanie układu krwionośnego;
• Dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wesprzeć funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
BADANIA NAUKOWE
• Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3.
• Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5.
• Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5.
• Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6.
• Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6.
• Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7.
• Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9.
• Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10.
• Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu.
CHARAKTERYSTYKA
• Produkt zawiera ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake.
• Reishi, czyli Ganoderma lucidum, to gatunek grzyba w Polsce znany jako lakownica żółtawa, a do głównych związków aktywnych w nim występujących należą: polisacharydy (najważniejsze to beta-glukany) i triterpenoidy1.
• Grzyb shiitake, czyli Lentinula edodes, w Polsce znany jest jako twardziak jadalny i naturalnie zawiera przede wszystkim węglowodany oraz aminokwasy białkowe2.
• Maitake, czyli Grifola frondosa, potocznie nazywany żagwica listkowata, naturalnie zawiera w swojej suchej masie 59% węglowodanów, 21% białka, 10% błonnika i 3% tłuszczu8.
BIBLIOGRAFIA
1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42.
2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26.
3. Molecules 2014, 19:13473-13485.
4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332.
5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33.
6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232.
7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287.
8. Food Chem. 2001; 73:461–466.
9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013; 62(12):1049-1058.
10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14.
11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!