Biostima
Producenci
Nowości
OSTROVIT Triple Zinc 90 kaps.
OSTROVIT Triple Zinc 90 kaps.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT NAC 300 mg 150 tab.
OSTROVIT NAC 300 mg 150 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Cholina + Inozytol 90 tab.
OSTROVIT Cholina + Inozytol 90 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Maślan Sodu 90 kaps.
OSTROVIT Maślan Sodu 90 kaps.
23,90 zł
szt.
OSTROVIT Chrom 200 mg 200 tab.
OSTROVIT Chrom 200 mg 200 tab.
12,90 zł
szt.
OSTROVIT Elektrolity 90 tab.
OSTROVIT Elektrolity 90 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Selen 220 tab.
OSTROVIT Selen 220 tab.
14,50 zł
szt.
Biuletyn Zdrowia

Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter i otrzymaj dostęp do skarbnicy zdrowotnej wiedzy.

Submit
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Menu

Reishi (Ganoderma lucidum), czyli lakownica, jest cennym grzybem używanym w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Nazywany bywa „grzybem nieśmiertelności”. W grzybach reishi znajduje się kilkaset cennych substancji aktywnych, w tym beta-glukan, kwasy ganoderyczne, triterpeny, polisacharydy, minerały i witaminy. Wspierają one organizm człowieka na wiele sposobów, m.in. stosowane są przy nowotworach, cukrzycy, chorobach Alzheimera i Parkinsona, miażdżycy, obniżonej odporności. W sklepie Biostima znajdziesz najwyższej jakości suplementy diety z reishi – skorzystaj z oferty!

Kategorie obrazkowe

Reishi – grzyb nieśmiertelności. Właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Reishi jest jednym z najpopularniejszych grzybów leczniczych, który ze względu na swoje cenne składniki aktywne wykazuje pełną gamę prozdrowotnych właściwości. Kiedy warto sięgnąć po suplementy diety zawierające ten grzyb?

Co to jest reishi?

Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum), inaczej lakownica lśniąca, huba lakierowana, żagiew lśniąca czy reishi albo lingzhi, jest grzybem wchodzącym w skład rodziny żagwiowatych (Polyporaceae).

Reishi to grzyb występujący na wielu kontynentach, jednak w Europie jest dość rzadko obserwowany. Najczęściej spotykany jest w Azji, gdzie od wielu wieków uznawany jest za grzyb leczniczy i magiczny.

Lakownica żółtawa jest grzybem niejadalnym ze względu na swój gorzki smak, dlatego nie ma ona zastosowania kulinarnego. Produkuje się z niej proszki i ekstrakty używane w suplementach diety.

Jak wygląda reishi?

Grzyb ten ma półokrągły kształt i przypomina hubę. Porasta pnie drzew martwych lub osłabionych, powodując porażenie drewna i zmianę jego koloru na żółty.

Początkowo lakownica ma kolor żółtawy, natomiast potem zmienia go na czerwonawy, brązowy. Jej charakterystyczną cechą jest lśniąca, połyskująca nawierzchnia, której zawdzięcza swoją nazwę.

Składniki aktywne grzyba reishi

W grzybach reishi znajduje się wiele wartościowych składników, które oddziałują na organizm człowieka i wspierają różne układy i narządy.

Badania naukowe wskazują, że znajduje się w nich przeszło 400 różnorodnych związków, a wśród nich liczne mają właściwości prozdrowotne.

Do głównych składników aktywnych w lakownicy żółtawej zaliczane są:

  • Alfa-glukany i beta-glukany – polisacharydy o pozytywnym wpływie na wiele narządów,
  • Kwasy ganoderyczne – ich budowa jest podobna do steroidów – hormonów sterydowych,
  • Alkaloidy,
  • Sterole,
  • Peptydy,
  • Triterpeny,
  • Witaminy, w tym witaminy z grupy B,
  • Minerały – magnez, cynk, miedź, mangan i inne,
  • Aminokwasy.

Reishi – właściwości

Ze względu na swoje właściwości lakownica żółtawa jest określana w Chinach jako „grzyb nieśmiertelności”.

Grzyb ten znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz w łagodzeniu różnych dolegliwości, w tym chorób cywilizacyjnych, na które zapada dzisiaj coraz więcej osób.

Główne właściwości lecznicze reishi:

  • Ma działanie antynowotworowe,
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • Pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu,
  • Normalizuje poziom cukru we krwi,
  • Zmniejsza lepkość krwi,
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • Wzmacnia odporność,
  • Poprawia pracę układu nerwowego,
  • Ma działanie adaptogenne,
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • Wykazuje właściwości przeciwalergiczne.

Zastosowanie grzyba reishi

Wykazywane przez reishi działanie powoduje, że może on pomóc w różnych schorzeniach i zapobiegać ich rozwojowi. W jakich przypadkach warto po niego sięgnąć?

Nowotwory

Sproszkowany grzyb reishi używany jest na raka w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu już od wieków. Współczesne badania naukowe wskazują, że rzeczywiście znajdujące się nim substancje pomagają w przypadkach różnych nowotworów.

Składniki w grzybach reishi mogą hamować proliferację – namnażanie i rozprzestrzenianie komórek rakowych i przyczyniać się do ich obumierania. Dotyczy to między innymi raka płuc, raka piersi oraz raka prostaty.

Nadciśnienie tętnicze

Alfa-glukany i beta-glukany znajdujące się w reishi mają pozytywny wpływ na pracę układu krążeniowego. Pomagają one w zmniejszaniu ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów, a przez to wspierają prawidłową pracę naczyń krwionośnych i serca.

Miażdżyca naczyń krwionośnych

Związki zawarte w lakownicy umożliwiają obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi, który powoduje zwiększone ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych. Dochodzi do niej na skutek odkładania się blaszki miażdżycowej z cholesterolu w żyłach i tętnicach. Dzięki temu grzyb ten redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a także zawałów i udarów.

Cukrzyca i stany przedcukrzycowe

Reishi to grzyb polecany osobom z cukrzycą i ze stanami przedcukrzycowymi. Można stosować go w ramach profilaktyki przeciwcukrzycowej, a także jako wsparcie w normalizacji poziomu glukozy we krwi u diabetyków. Dodatkowo może on zmniejszać ryzyko uszkodzenia nerek na skutek powikłań cukrzycowych.

Choroby neurodegeneracyjne – Parkinson, Alzheimer

Choroba Parkinsona i choroba Alzheimera to nieuleczalne choroby neurodegeneracyjne. Reishi pomaga zmniejszać ryzyko tych dolegliwości ze względu na pozytywny wpływ na układ nerwowy.

Obniżona odporność

Po reishi warto też sięgnąć w przypadku obniżonej odporności, między innymi przy częstszym zapadaniu na choroby układu oddechowego. Jego składniki zwiększają produkcję limfocytów T i makrofagów, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu immunologicznego.

Alergie

Antyhistaminowe działanie triterpenoidów w reishi powoduje, że polecany jest on osobom z alergiami. Może dzięki temu pomagać w przypadku częstych reakcji alergicznych i łagodzić ich objawy.

Stany zapalne stawów

Przeciwzapalne działanie grzybków reishi powoduje, że mogą one pomagać w różnych dolegliwościach o charakterze zapaleń.

Z tego względu używane są one między innymi przy stanach zapalnych stawów jak RZS, czyli w reumatoidalnym zapaleniu stawów, aby zmniejszyć bóle, sztywność i wspierać ruchomość stawów.

Choroby układu pokarmowego

W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu reishi stosowany jest w przypadku chorób żołądka, między innymi wrzodów żołądka, a także w żółtaczce.

Odchudzanie

U osób stosujących grzyby reishi odchudzanie może następować jeszcze szybciej. Wynika to z faktu, że wspomagają one metabolizm i trawienie, a także normalizują poziom cukru we krwi.

Jak stosować grzyby reishi?

Najłatwiejszym sposobem wprowadzenia reishi do swojej diety jest stosowanie suplementów zawierających proszek z owocników i grzybni albo ekstrakt z tego grzyba. Suplementy te dostępne są w formie kapsułek oraz kropli.

W sprzedaży można znaleźć również suplementy o złożonym składzie, które zawierają reishi i dodatkowe składniki jak cordyceps, chaga czy shitake, które także są grzybami leczniczymi.

Reishi – dawkowanie

Nie określono rekomendowanej dziennej dawki, natomiast najczęściej w przypadku suplementów stosuje się 200-500 mg ekstraktu z lakownicy żółtawej dziennie. Nie należy stosować dawki wyższej niż zalecana przez producenta.

Grzybek reishi – przeciwwskazania

Stosowanie suplementów z lakownicą nie jest zalecane u kobiet w ciąży i karmiących piersią, ponieważ nie przeprowadzono badań potwierdzających bezpieczeństwo ich użycia w tym okresie.

Suplementów z reishi nie powinny też zażywać osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe, w tym aspirynę, heparynę, ponieważ może dochodzić wtedy do nadmiernego rozrzedzenia krwi i krwotoków.

Ponadto stosowanie reishi nie jest wskazane u osób z niskim ciśnieniem tętniczym oraz u osób stosujących leki obniżające ciśnienie, ponieważ może doprowadzić do zbyt niskiego ciśnienia krwi.

Należy również unikać stosowania suplementów z lakownicą przed oraz po zabiegach i operacjach.

Grzyby reishi – skutki uboczne

Do pojawienia się skutków ubocznych dochodzi najczęściej w przypadku uczulenia na składniki aktywne preparatu lub przy jego nadmiernym spożyciu.

Mogą wystąpić działania niepożądane jak:

  • Bóle brzucha,
  • Biegunka,
  • Wysypka i świąd skóry,
  • Bóle głowy,
  • Zawroty głowy,
  • Krwawienia,
  • Niskie ciśnienie krwi.

Reishi – cena suplementów

Najczęściej suplementy z reishi kosztują od 25 do 70 złotych.

Gdzie kupić reishi?

Suplementy z reishi są dzisiaj bardzo popularne i łatwo dostępne. Można kupić je w aptekach, zielarniach i sklepach z suplementami i zdrową żywnością.

Jak wybrać dobry suplement z reishi?

W sprzedaży znajdują się różne rodzaje suplementów z reishi. Wybierając tego typu preparat, warto zwrócić uwagę na jego skład.

Najlepiej wybierać suplementy standaryzowane, czyli zbadane pod kątem ilości składników aktywnych. W przypadku suplementów z reishi ich ekstrakt najczęściej jest standaryzowany na zawartość cennych polisacharydów.

Dostępne są również suplementy zawierające rozłupane i sproszkowane zarodniki reishi. Dzięki rozłupaniu zwiększa się ich aktywność biologiczna, a znajdujące się w nich substancje skuteczniej się wchłaniają.

Dodatkowymi atutami będą brak wypełniaczy oraz innych dodatków, a dla wegan i wegetarian roślinna kapsułka suplementu.

Źródła:
1. Reishi, Ganoderma lucidum and Ganoderma tsugae: bioactive substances and medicinal effects, Mizuno, T., Wang, G., Zhang, J., Kawagishi, H., Nishitoba, T., & Li, J., Food Reviews International, 1995, 11(1), 151-166
2. Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment, Sliva, Daniel, Integrative cancer therapies 2.4 (2003): 358-364
3. Studies on the immuno-modulating and antitumor activities of Ganoderma lucidum (Reishi) polysaccharides: functional and proteomic analyses of a fucose-containing glycoprotein fraction responsible for the activities. Wang, Y. Y., Khoo, K. H., Chen, S. T., Lin, C. C., Wong, C. H., & Lin, C. H., 2002, Bioorganic & medicinal chemistry, 10(4), 1057-1062

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl