Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Jagody Acai
Acai to jagody, które pochodzą z amazońskich lasów równikowych. Uznawane są za superfood ze względu na wysoką zawartość witamin A, C, E, witamin z grupy B, a także składników mineralnych – magnezu, potasu, fosforu, wapnia. Posiadają też duże ilości antyoksydantów, kwasy tłuszczowe Omega 3, 6, 9, błonnik. Suplementy z jagodami Acai polecane są w stanach obniżonej odporności, zmęczenia. Dodają energii, wspierają pracę umysłu i układu krwionośnego. Działają jak naturalny detoks. Zamów sprawdzone suplementy diety z Acai w Biostima!
40,51 zł
Cena regularna:
42,06 zł
Jagody Acai – składniki aktywne, zastosowanie i dawkowanie
Acai to jagody uznawane za „superfood”. Zawierają wiele cennych substancji czynnych, które powodują, że mają one szerokie zastosowanie prozdrowotne. Jakie właściwości mają te jagody? W jakie witaminy i minerały obfitują? Kiedy warto je stosować? Jak je spożywać? Poznaj najważniejsze informacje dotyczące tych wyjątkowych owoców!
Co to jest?
Jagody Acai (ang. Acai Berry) to owoce wydawane przez euterpę warzywną (Euterpe oleracea).
Owoce Acai mają postać fioletowych jagód podobnych wielkością do winogron lub borówek amerykańskich. W ich środku znajduje się pojedyncza, duża pestka. Ilość miąższu w jagodzie jest dość mała.
Smak świeżych owoców Acai przypomina połączenie jagód oraz czekolady, co powoduje, że są one uznawane za przysmak.
Miąższ jagód jest powszechnie używany w kuchni brazylijskiej. Podawany jest on między innymi z tapioką, miodem, cukrem czy z musli lub granolą. Powstaje z nich sok, który wykorzystywany jest też w produkcji lokalnych alkoholi. Owocami euterpy warzywnej żywią się także rdzenni mieszkańcy dżungli amazońskiej.
Jak wymawiać nazwę jagody Acai? Jako że nazwa ta wywodzi się z języka brazylijskiego, należy czytać ją jako „asai”, a nie „akai”.
Pozyskiwanie
Euterpa, określana także jako warzywnia lub palma brazylijska, jest gatunkiem rośliny, który wchodzi w skład rodziny palm. Ma ona postać drzewa dochodzącego do około 15 metrów wysokości, które ma długie, opadające liście znajdujące się na jego szczycie. Wydaje kwiaty o biało-czerwonym kolorze, z których powstają kuliste, włókniste jagody w kolorze fioletowym.
Rośnie ona głównie na obszarach Ameryki Południowej, w tym w Brazylii, lecz obecna jest też w innych krajach znajdujących się w strefie międzyzwrotnikowej.
Głównymi producentami jagód Acai są obecnie Brazylia, Wenezuela, Kolumbia, a także Ekwador.
Składniki aktywne
W jagodach Acai znajduje się szeroka gama wartościowych substancji aktywnych, które nadają im właściwości lecznicze. Co zawierają owoce Acai?
Jagoda Acai jest źródłem wielu cennych związków:
- Białko – paleta aminokwasów egzogennych,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT, w tym kwas oleinowy,
- Antocyjany i proantocyjanidyny,
- Flawony, flawanony oraz flawonole – rutyna i inne,
- Kwasy fenolowe – syryngowy, wanilinowy, protokatechowy,
- Witaminy – A, C, z grupy B, w tym B1, B2 oraz B3,
- Składniki mineralne – żelazo, mangan, wapń, potas, fosfor,
- Błonnik.
Wiele składników znajdujących się w owocach Acai pełni funkcję przeciwutleniaczy (antyoksydantów), co oznacza, że kompleksowo wspierają one organizm, redukując ryzyko powstania stresu oksydacyjnego wywołanego przez wolne rodniki.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 gramach jagód Acai:
- Węglowodany – 4-6 gramów,
- Tłuszcze – 5 gramów,
- Białka – 2 gramy,
- Błonnik – 2-3 gramy.
Jagody Acai zawierają także dość dużo kalorii, co wynika z wysokiej zawartości naturalnych kwasów tłuszczowych. 100 gramów świeżych owoców zawiera około 60-70 kalorii. To powoduje, że nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach. Mają one jednak niski indeks glikemiczny.
Właściwości lecznicze
W przypadku produktów zwierających jagody Acai właściwości prozdrowotne bazują na ich składnikach aktywnych, które ze względu na różnorodność oraz wysokie stężenia skutecznie wspomagają profilaktykę i kurację wielu dolegliwości.
Owoc Acai – właściwości:
- Przeciwzapalne,
- Przeciwnowotworowe,
- Antyoksydacyjne,
- Wspomagające odporność,
- Wzmacniające wzrok,
- Regulujące poziom cholesterolu,
- Normalizujące poziom cukru,
- Wspierające trawienie,
- Poprawiające metabolizm,
- Przeciwzakrzepowe,
- Przeciwmiażdżycowe,
- Neuroprotekcyjne,
- Energetyzujące.
Zastosowanie
Liczne właściwości prozdrowotne jagód Acai powodują, że są one rekomendowane na zróżnicowane dolegliwości oraz mogą stanowić naturalny sposób profilaktyki schorzeń. Na co pomagają?
Wskazania do stosowania jagód Acai:
- Odchudzanie – u osób stosujących jagody Acai odchudzanie może przebiegać efektywniej. Wynika to z faktu, że zawierają one szereg wartościowych substancji, w tym błonnik, który daje szybsze uczucie sytości na długi czas, wspomaga metabolizm oraz umożliwia oczyszczenie jelit ze zbędnych produktów przemiany materii. Warto jednak pamiętać o tym, że jagody te są dosyć kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich w dużej ilości.
- Rak – antyoksydacyjne działanie jagód powoduje, że mogą być one naturalnym sposobem na zredukowanie ryzyka nowotworów. Badania wskazują, że mogą one działać cytotoksycznie w przypadku raka okrężnicy, raka pęcherza moczowego oraz raka piersi.
- Wysoki cholesterol – według badań wykonanych na zwierzętach jagody te pomagają w ustabilizowaniu profilu lipidowego krwi. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi, dlatego mogą zmniejszyć ryzyko pojawienia się blaszek miażdżycowych w układzie krwionośnym. W efekcie wykazują one działanie przeciwmiażdżycowe i obniżają niebezpieczeństwo zawałów serca, udarów mózgu.
- Detoks – stosowanie jagód pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Wspomaga on pracę układu pokarmowego, pozwalając na przyspieszenie metabolizmu oraz szybsze usunięcie zbędnych produktów przemiany materii.
- Cukrzyca – ze względu na znaczną ilość błonnika oraz cennych antyoksydantów jagody te polecane są osobom chorującym na cukrzycę oraz na insulinooporność. Pomagają w obniżaniu poziomu cukru we krwi, zapobiegają znacznym skokom cukru.
- Wzrok – antyoksydacyjne działanie jagód powoduje, że skutecznie wspomagają one oczy. Powodują poprawę przepływu krwi w gałce ocznej, uszczelniają i uelastyczniają naczynia włosowate, a także redukują ryzyko schorzeń oczu, między innymi AMD – zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy.
- Pamięć i koncentracja – właściwości jagód Acai powodują, że razem z nimi można na długi czas zachować funkcje kognitywne. Wspierają one także naukę, dlatego polecane są dla uczniów, studentów.
- Włosy – olej tłoczony z jagód Acai pomaga w poprawie kondycji włosów. Polecany jest w szczególności do włosów suchych i zniszczonych, w tym po rozjaśnianiu, farbowaniu oraz po innych zabiegach powodujących pogorszenie ich stanu.
- Skóra problematyczna i dojrzała – olejek oraz ekstrakt z Acai dodawane do kosmetyków mogą pomóc w przypadku cery wymagającej szczególnej pielęgnacji. Zmniejszają trądzik, wzmacniają naczynka krwionośne, mają działanie przeciwstarzeniowe.
Jak stosować?
Jagody Acai nie są dostępne w Polsce jako świeże, ponieważ nie znoszą one dobrze długiego transportu. Właśnie dlatego najczęściej można zakupić je jako przetworzone w wielu formach do wyboru, zależnie od przeznaczenia oraz od własnych preferencji.
Systematyczne stosowanie owoców Acai pozwala na dostarczenie do organizmu licznych ważnych składników odżywczych, pomagających w poprawie jego pracy.
Warto jednak pamiętać o tym, że stosowanie jagód Acai Berry nie jest w stanie zastąpić zdrowej diety, dlatego należy traktować je wyłącznie jako suplement.
Rodzaje produktów
W sklepach dostępna jest szeroka gama produktów zawierających w składzie jagody Acai:
- Proszek – zawiera wysuszone, liofilizowane oraz sproszkowane jagody, które są naturalnym źródłem wartościowych składników. Można wykorzystywać go jako dodatek do ulubionych napojów, koktajli, smoothie czy musli.
- Sok z Acai – silnie skoncentrowany sok zawierający w składzie wartościowe polifenole o antyoksydacyjnych właściwościach pochodzące z owoców. Sok używany jest po rozcieńczeniu, należy dodać go do wody albo do innego napoju.
- Suplementy diety – tabletki oraz kapsułki zawierające ekstrakt z owoców Acai. Mogą mieć także dodatkowe składniki wspomagające ich działanie, na przykład witaminę C, chrom. Ekstrakt jest także wykorzystywany w preparatach złożonych jak tabletki na odchudzanie.
- Olej z jagód Acai – jest on tłoczony z owoców i zawiera duże ilości cennych składników jak NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały. Najczęściej olej jest używany w pielęgnacji skóry oraz włosów. Można dodawać go także do innych kosmetyków, na przykład balsamu, kremu, serum.
Jagody Acai czy Goji?
Wśród popularnych jagód egzotycznych, bogatych w substancje aktywne, znajdują się nie tylko Acai, ale także Goji. Czym różnią się między sobą?
Zarówno Acai, jak i Goji zawierają wiele cennych antyoksydantów, dlatego wykazują one silne działanie przeciwutleniające. W przypadku jagód Goji głównym przeciwutleniaczem jest witamina C, która występuje w nich w bardzo dużej ilości. Ponadto zawierają one więcej karotenoidów, do których zaliczane są luteina i zeaksantyna wspomagające wzrok.
Dawkowanie
Dawkowanie jagód Acai jest związane z ich formą, dlatego należy dokładnie zapoznać się z informacjami znajdującymi się na etykiecie opakowania i nie przekraczać zalecanych dawek.
Najczęściej stosowane dawkowanie w przypadku suplementów diety z Acai to około 800-1600 mg dziennie, natomiast dla proszków zawierających ekstrakt to około 1-2 g na dzień. Soki bazujące na jagodach spożywa się w ilości 25 ml 2 razy dziennie po rozmieszaniu ich z wodą.
Przeciwwskazania
Według dotychczas przeprowadzonych badań stosowanie jagód Acai nie ma przeciwwskazań. Oznacza to, że są one uznawane za bezpieczny suplement diety i mogą być używane u osób w każdym wieku.
W przypadku zażywania suplementów diety przeciwwskazaniem może być uczulenie na ich składniki aktywne.
Ciąża i karmienie piersią
Nie ma przeciwwskazań do stosowania owoców Acai w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią, jednak przed skorzystaniem z preparatów zawierających ich ekstrakt warto skonsultować się z lekarzem albo farmaceutą.
Jagody Acai nie wchodzą także w interakcję z tabletkami antykoncepcyjnymi.
Skutki uboczne
Spożycie jagód we wskazanych dawkach nie powoduje pojawiania się skutków ubocznych, natomiast ich nadmierne spożycie może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, między innymi bóle brzucha, biegunki, wzdęcia.
Opinie
Opinie na temat Acai potwierdzają, że ich regularne przyjmowanie może poprawić kondycję ciała i jednocześnie zmniejszyć ryzyko wielu schorzeń, w tym wynikających ze starzenia się organizmu i ze stresu oksydacyjnego.
Owoce te są też rekomendowane jako sposób na odchudzanie, ponieważ pomagają zmniejszyć masę ciała. Należy jednak pamiętać o tym, że ich zażywanie nie jest w stanie zastąpić zdrowej diety oraz ruchu, dlatego powinno się traktować je wyłącznie jako dodatek do diety.
Gdzie kupić?
Jagody Acai – gdzie kupić je w Polsce? Obecnie można nabyć je w wielu sklepach, między innymi w zielarniach, aptekach, sklepach prowadzących sprzedaż zdrowej żywości i suplementów diety. Sprzedawane są one także w wybranych marketach oraz dyskontach spożywczych.
Najszersza gama produktów zawierających owoce Acai dostępna jest w sklepach internetowych, gdzie także można zamawiać je w przystępnych cenach.
Cena
Ceny za preparaty zawierające owoc Acai wynoszą od około 25 do 60 złotych w zależności od ich formy. Za kapsułki z ekstraktem z Acai należy zapłacić około 30-40 złotych, natomiast za proszek do przygotowywania napojów około 45-60 złotych.
Jakie kupić?
Ze względu na dużą popularność jagód Acai na rynku znajduje się szeroka gama środków zawierających je w swoim składzie. Jak wybrać najlepsze preparaty z Acai?
Dobry suplement diety na bazie Acai Berry powinien zawierać ekstrakt z jagód w dużej dawce. Dodatkowym plusem będą jagody pochodzące z ekologicznych upraw. Najlepiej, aby środek nie miał żadnych zbędnych substancji dodatkowych, między innymi konserwantów, składników alergennych jak gluten, laktoza, soja, sztuczne barwniki. Osoby na dietach wegetariańskich oraz wegańskich mogą wybrać suplementy w roślinnych kapsułkach albo w formie proszku.
Wśród polecanych preparatów z jagodami Acai znajdują się:
- Acai Berry Aliness 3200 + Chrom, Acerola 100 kaps. – suplement diety zawierający w swoim składzie 800 mg ekstraktu z owoców Acai, co odpowiada aż 3200 mg owoców, a ponadto chrom oraz witaminę C dla skuteczniejszego efektu odchudzającego.
- Acai Berry Aliness Proszek 250 g – suplement z ekstraktem z jagód Acai w formie proszku o wysokim stężeniu. Proszek przeznaczony jest do przygotowywania napoju po wymieszaniu go z wodą.
Źródła:
1. Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), Ewa Cieślik, Kinga Topolska, Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 188-191.
2. Przeciwnowotworowe działanie produktów roślinnych - egzotyczne superfoods i produkty z polskiej piramidy żywienia, Izabela Daniel, Joanna Sadowska, Kosmos – problemy nauk biologicznych, tom 65 nr 3 (2016): Varia.
3. The consumption of acai beverage (Euterpe oleracea Mart.) improves biomarkers for inflammation in individuals with the metabolic syndrome, Hyemee K., Sunday S., Chown J., McAister L., Roque A., Banerjee N., Talcott S., Kreider R., Martens-Talcott S, FASEB J. 2015, 29, 1, Suppl. 259.4.
4. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study, Udani J., Singh B., Singh V., Barret M.L., Nutr. J. 2011, 10, s. 45.
5. Dietary açai attenuates hepatic steatosis via adiponectin-mediated effects on lipid metabolism in high-fat diet mice, da Costa Guerra J.F., Maciel P.S., Mallosto Emerich de Abreu I.C., Pereira R.R., Silva M., Cardoso L.M., Pinheiro-Santana H.A., Lima W.G., Silva M.E., Pedrosa M.L., J. Funct. Foods 2015, 14, s.192–202.