Filtry
Producenci
Hit dnia

Astaksantyna została okrzyknięta jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy na świecie – wykazuje o 65 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina C. Jej główne źródło to mikroalgi Haematococcus pluvialis. Związek ten zaliczany jest do grupy karotenoidów. Wspomaga młody wygląd skóry, redukuje ryzyko chorób sercowych i naczyniowych, neurodegeneracyjnych, nowotworów, wzmacnia odporność, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację organizmu. Zamów suplementy diety z astaksantyną, jak ALINESS Naturalna Astaksantyna z opatentowaną formułą Nat Axtin, w sklepie Biostima!

KATEGORIE:

Astaksantyna - informacje

Astaksantyna, określana jako królowa karotenoidów, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Wykazuje znacznie silniejsze działanie przeciwutleniające od witaminy E i witaminy C. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości jest rekomendowana jako naturalne remedium na liczne dolegliwości, także współczesne choroby cywilizacyjne. Ceniona jest również przez sportowców. Obecnie można dostarczać ją do swojego organizmu w formie wygodnych suplementów diety. Kiedy warto po nią sięgnąć? Jak wybrać najlepszy preparat z astaksantyną?

Co to jest?

Astaksantyna to organiczny związek chemiczny z grupy ksantofili wchodzących w skład karotenoidów.

Karotenoidy są naturalnymi barwnikami o kolorach czerwonym, pomarańczowym i żółtym. Nadają one barwę tkankom roślinnym – kwiatom, owocom, liściom oraz tkankom zwierzęcym – ptasim piórom, skórze, organizmom jednokomórkowym, żółtkom jaj. Wspomagają także procesy fotosyntezy i chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.

Do karotenoidów zaliczają się dwie grupy:

  • Karoteny: likopen, alfa-karoten, beta-karoten,
  • Ksantofile: zeaksantyna, luteina, astaksantyna.

Gdzie występuje?

Astaksantyna powstaje jako metabolit (efekt przemian chemicznych zachodzących w komórkach) z zeaksantyny i kataksantyny. Jako barwnik ma kolor czerwony.

Wytwarzanie astaksantyny następuje przez:

  • Algi Haematococcus pluvialis – produkują największą ilość tego związku,
  • Algi Chlorella zofingensis,
  • Algi Chlamydomonas nivalis,
  • Drożdże podstawkowe Phaffia rhodozyma, inaczej określane jako Xanthophyllomyces dendrorhous,
  • Bakterie, w tym Mycobacterium laticola, Argobacterium auranticum oraz Brevibacterium spp.

Ponadto ksantofil ten znajduje się w tkankach mięśniowych zwierząt morskich, które spożywają algi. Zaliczają się do nich ryby i owoce morza. Także jest on odpowiedzialny za różowe zabarwienie piór flamingów.

Ilość astaksantyny w rybach i owocach morza na 100 g:

  • Langusta – 15,3 mg,
  • Krab – 11,9 mg,
  • Krewetki – 3,1-14,8 mg,
  • Surowy łosoś – 0,438 mg,
  • Pstrąg łososiowy – 0,277 mg,
  • Pstrąg – 0,072 mg.

Astaksantyna może być też wytwarzana metodą wieloetapowej syntezy chemicznej.

Właściwości

Astaksantyna znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – przeciwutleniających. Oznacza to, że zmniejsza ona tzw. stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki, które powodują przedwczesne starzenie i uszkodzenie DNA komórek. Ksantofil ten jest uznawany za najsilniejszy antyoksydant, ponieważ wykazuje o 50 razy silniejsze działanie od witaminy E oraz 65 razy od witaminy C. Również posiada większy potencjał przeciwutleniający od koenzymu Q10 i zielonej herbaty.

W algach morskich, które wytwarzają astaksantynę, pełni ona także funkcję naturalnego filtra zabezpieczającego przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym – UV.

Podobnie jak inne karotenoidy astaksantyna wchłania się najlepiej z tłuszczami. W połączeniu z kwasem żółciowym daje micele i chylomikrony – lipoproteiny znajdujące się w osoczu krwi. W takiej formie jest transportowana do tkanek.

Jako karotenoid astaksantyna jest rodzajem naturalnego barwnika. Jest odpowiedzialna za nadawanie czerwonawego koloru krewetkom i mięsu łososi. Tworzy także tzw. czerwony śnieg, który powstaje po zakwitnięciu alg Chlamydomonas nivalis.

Ze względu na swoją barwę astaksantyna jest stosowana jako dodatek do żywności oznaczony symbolem E161j.

Zastosowanie

Ze względu na swoje właściwości astaksantyna jest związkiem posiadającym bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Dla kogo jest rekomendowana?

Badania naukowe wskazują, że astaksantyna ma poniższe działanie:

  • Zapobiega chorobom nowotworowym – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zabezpiecza przed uszkodzeniem DNA komórek, a przez to chroni przed powstawaniem nowotworów.
  • Wspomaga terapię nowotworów – związek ten powoduje także przyspieszenie apoptozy (śmierci) komórek nowotworowych i ogranicza ich replikację, czyli namnażanie się.
  • Ma działanie przeciwzapalne – redukuje stany zapalne, wykazuje działanie przeciwbólowe.
  • Zapobiega cukrzycy – stosowanie astaksantyny powoduje zwiększenie produkcji insuliny, obniżenie poziomu glukozy we krwi i podniesienie wrażliwości komórek na insulinę, dlatego zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Z tego względu rekomendowany jest także jako suplement diety dla diabetyków.
  • Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi – związek ten zabezpiecza neurony przed degradacją, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
  • Redukuje ciśnienie krwi – dzięki temu zmniejsza nadciśnienie, a także pomaga w ochronie przed groźnymi dolegliwościami układu krążenia jak zawały serca, udary mózgu.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu – stosowanie astaksantyny powoduje obniżenie poziomu „złego cholesterolu” LDL, natomiast podwyższa poziom „dobrego cholesterolu”, czyli HDL. Dzięki temu redukuje ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych.
  • Poprawia odporność – badania naukowe wskazują, że systematyczna suplementacja astaksantyny pomaga w oprawie odporności i zmniejsza ryzyko infekcji. Wynika to z jej działania antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego.
  • Wspomaga pamięć – pozytywnie wpływa na zdolność do zapamiętywania i koncentracji.
  • Wpływa korzystnie na wzrok – podobnie jak inne ksantofile astaksantyna zabezpiecza oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a także zapobiega jaskrze i zaćmie.
  • Poprawia kondycję skóry – ze względu na ochronę przed UV zabezpiecza skórę przed powstawaniem wolnych rodników, które prowadzą do przebarwień i efektów starzenia jak zmarszczki, utrata jędrności. Stosowanie suplementów z tym związkiem zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych skóry i ma działanie przeciwstarzeniowe. Uwaga! Nie można stosować suplementów z astaksantyną zamiast kremów z filtrem UV!
  • Pomaga sportowcom – warto wypróbować ją w celu poprawy wyników sportowych. Badania naukowe wykazały, że astaksantyna powoduje spadek kwasu mlekowego w mięśniach podczas ruchu o nawet 28%. Podnosi siłę, wytrzymałość, przyspiesza regenerację po treningach.
  • Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej – wspiera metabolizm kwasów tłuszczowych, a dzięki temu może pomagać w odchudzaniu.
Sprawdź naturalne preparaty z astaksantyną

Suplementacja

Astaksantyna dostępna jest w pożywieniu oraz jest oferowana w formie suplementów diety, co ułatwia jej stosowanie.

Suplementy dostępne są w wygodnej formie kapsułek. Związek znajdujący się w preparatach może mieć pochodzenia naturalne, najczęściej z alg morskich Haematococcus pluvialis, albo pochodzenie syntetyczne. Astaksantyna naturalna ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż syntetyczna, a także cechuje się większą stabilnością. Towarzyszą jej także inne wartościowe związki z grupy karotenoidów.

Dawkowanie

Rekomendowane dawkowanie astaksantyny wynosi od 3 do 12 mg dziennie. Suplementy diety z tym związkiem najczęściej mają dawkę 5-8 mg w kapsułce.

Jak stosować?

Właściwe stosowanie suplementów diety z astaksantyną pozwala na uzyskanie najlepszych efektów prozdrowotnych.

Zasady suplementacji:

  • Jak zażywać? Suplementacja powinna odbywać się zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu przez producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dawki.
  • Jak dawkować? Najczęściej zaleca się stosowanie 8 mg związku dziennie.
  • Przed czy po jedzeniu? Preparat zaleca się brać w trakcie jedzenia. Najlepszy efekt wchłaniania astaksantyny można uzyskać podczas zażywania jej razem z posiłkami bogatymi w tłuszcze.
  • Jak długo brać? Suplementy mogą być używane aż do momentu osiągnięcia oczekiwanych efektów lub długoterminowo, by stale zaopatrywać organizm w ten związek.
  • Jak przechowywać? Należy pamiętać o tym, że astaksantyna jest wysoce wrażliwa na wpływ skrajnych temperatur, światła słonecznego oraz tlenu, dlatego suplementy zawierające ten związek powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.

Przeciwwskazania

Astaksantyna jest uznawana za bezpieczny suplement diety, co potwierdziły FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków) oraz EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).

Ze względu na brak badań ciąża i karmienie piersią są traktowane jako przeciwwskazania do stosowania suplementów z astaksantyną. Należy zasięgnąć porady lekarza.

Osoby z uczuleniem na owoce morza powinny unikać suplementów diety zawierających ksantofile tego pochodzenia.

Skutki uboczne

W badaniach naukowych astaksantyna nie wykazała znaczących skutków ubocznych.

U osób uczulonych na składniki preparatu mogą pojawić się dolegliwości uczuleniowe:

  • Objawy ze strony układu pokarmowego – bóle, wzdęcia, biegunki, zaparcia, zgaga.
  • Objawy dermatologiczne – wysypka, swędzenie, pieczenie skóry.

Gdzie kupić?

Suplementy diety z astaksantyną można kupić przede wszystkim w sklepach oferujących produkty prozdrowotne, aptekach, zielarniach.

Astaksantyna - zamów online

Cena

Za opakowanie kapsułek z astaksantyną należy zapłacić najczęściej od około 50 do 80 zł w zależności od producenta, dawki i liczby kapsułek.

Najlepsza astaksantyna – co wybrać?

Aby kupić najlepszą astaksantynę, należy zwrócić uwagę na jej pochodzenie, dawkę oraz na skład preparatu.

Wśród rekomendowanych suplementów zawierających astaksantynę znajduje się naturalna Astaksantyna Aliness Nat Axtin 8 mg w formie kapsułek. To suplement diety o unikatowej formule NatAxtin – ma postać oleożywicy z astaksantyną pozyskiwaną z alg Haematococcus pluvialis uprawianych na farmach na pustyni Atakama w Ameryce Południowej. Formuła NatAxtin cechuje się wysokim poziomem czystości i jest wolna od szkodliwych rozpuszczalników.

Suplementy diety z astaksantyną można zakupić w naszym sklepie internetowym – zapraszamy!

Źródła:
1. Astaksantyna – budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej, Ewelina Pogorzelska, Jadwiga Hamułka, Agata Wawrzyniak, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 1 (104), 5-16.
2. Astaksantyna – karotenoidowy przeciwutleniacz o właściwościach kardioprotekcyjnych, Małgorzata Sieradzka, Joanna Kołodziejczyk-Czepas, Problemy Higieny i Epidemiologii 2016, 97(3): 197-206.
3. Astaksantyna w profilaktyce rozwoju miażdżycy i cukrzycy, Maciej Pytka, Artur Witalis, Wojciech Homenda, Dariusz Kozłowski, Geriatria, 2010; 4: 117-122.
4. Role of Astaxanthin in Sports Nutrition, Bob Capelli, Usha Jenkins, Gerald R. Cysewski, Nutrition and Enhanced Sports Performance, Muscle Building, Endurance, and Strength, 2013, 465-471.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl