Producenci
Hit dnia

Pau d'Arco (Lapacho) jest cennym surowcem pozyskiwanym z kory drzew rosnących w dziewiczych, tropikalnych lasach amazońskich Ameryki Południowej. Nazywany także herbatą Inków jest źródłem wielu wartościowych składników mineralnych oraz antyoksydantów. Wyciąg z kory Lapacho wspomaga pracę układu odpornościowego – walczy z drobnoustrojami, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w odchudzaniu. W naszym sklepie internetowym Biostima możesz kupić suplementy diety z Pau d'Arco od najlepszych marek!

KATEGORIE:

Pau d'Arco (Lapacho) – Właściwości, wskazania do stosowania i dawkowanie

Herbata Lapacho, która określana jest także jako Pau d'Arco, Taheebo czy skarb Inków lub herbata Inków, jest od wielu wieków używana w Ameryce Środkowej i Południowej, głównie w Brazylii, Argentynie, Peru, Boliwii czy w Paragwaju. Dzisiaj sięga po nią coraz więcej osób zainteresowanych naturalnymi terapiami. Czym charakteryzuje się ten napar? Jakie ma on zastosowanie? W jaki sposób go przyrządzić?

Co to jest Pau d'Arco – Lapacho?

Lapacho czy Pau d'Arco to rodzaj naparu, który sporządzany jest z kory drzewa Tabebuia impetiginosa, a także z innych drzew zaliczanych do rodzaju Tabebuia.

Tabebuia to drzewa tropikalne, występujące na obszarze Karaibów oraz Ameryki Południowej. Drzewa te bywają także określane jako Lapacho albo Ipê. Charakteryzują się efektownymi kwiatami o trąbkowatym kształcie, w kolorze żółtym lub różowym (Lapacho czerwone – Tabebuia avellanedae). Używane są jako rośliny ozdobne, ich drewno jest stosowane w meblarstwie, natomiast z kory wybranych gatunków powstaje herbata Lapacho.

Aktualnie także w Polsce można zakupić korę Lapacho do przygotowywania wywarów. Dostępne są także suplementy diety zawierające sproszkowaną korę lub wyciąg z kory drzew Tabebuia.

Składniki aktywne Lapacho

Herbata Lapacho używana jest od wieków przez rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej. Indianie Tupi i Guarani określają drzewa Lapacho jako „Tajy”, co może być przetłumaczone jako „posiadanie siły i wigoru”.

Do przygotowywania naparów używana jest przede wszystkim wewnętrzna strona kory drzew Tabebuia, ponieważ zawiera ona najwięcej cennych substancji aktywnych. Wykorzystywana jest ona jako wszechstronne remedium na wiele dolegliwości, co wynika z jej bogatego składu.

Kora Lapacho zawiera składniki jak:

  • Naftochinony, w tym lapachol i beta-lapachon – są one uznawane za najcenniejsze substancje występujące w korze, ponieważ wykazują naturalne właściwości antyseptyczne,
  • Alkaloidy,
  • Flawonoidy,
  • Katechiny polifenolowe,
  • Glikozydy – izokumarynowe, irydoidowe,
  • Substancje mineralne – żelazo, wapń, magnez, mangan, złoto, srebro, chrom, fosfor,
  • Witaminy – koenzym Q10.

Lapacho – właściwości

Napar Pau d'Arco zaczął być znany na świecie w latach 60. XX wieku, kiedy to brazylijska prasa zaczęła pisać o nim jako o nowym środku prozdrowotnym używanym w leczeniu wielu schorzeń. Do jego popularyzacji przyczynił się także brazylijski botanik prof. Walter Accorsi, którego badania potwierdziły potencjał prozdrowotny wywaru.

Główne właściwości zdrowotne Lapacho:

  • Przeciwzapalne,
  • Przeciwnowotworowe,
  • Przeciwbakteryjne,
  • Przeciwgrzybicze,
  • Wirusostatyczne,
  • Immunostymulujące,
  • Ściągające,
  • Przeciwkrzepliwe,
  • Wzmacniające serce,
  • Przeciwwrzodowe.

Pau dArco – zastosowanie

Składniki czynne występujące w korze z drzew Tabebuia powodują, że przyrządzany z nich wywar oraz suplementy diety wykazują bardzo szerokie spektrum działania. W jakich przypadłościach może sprawdzić się Pau dArco?

Działanie Lapacho:

  • Grzybice – najczęściej napar Pau dArco polecany jest w celu naturalnego leczenia grzybic i drożdżyc, między innymi wywołanych przez bielnika białego (Candida albicans). Pomaga on w leczeniu grzybic układu pokarmowego, narządów płciowych, skóry i paznokci.
  • Infekcje wirusowe – znajdujący się w korze lapachol wykazuje działanie przeciwwirusowe, między innymi zmniejsza ilość wirusa opryszczki (Herpes siplex), brodawczaka ludzkiego (HPV), wirusa grypy czy wirusa pryszczycy u zwierząt. Z tego względu uznawany jest on za naturalny sposób walki z przeziębieniami, grypą i innymi zakażeniami.
  • Infekcje bakteryjne – lapachol wykazuje także działanie antybakteryjne przeciwko bakteriom gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), bakteriom Brucella, Enterococcus i Cryptococcus, dlatego stosowany jest jako naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy wewnętrznie i zewnętrznie.
  • Choroby zapalne – przeciwzapalne właściwości składników naparu z kory Lapacho powodują, że jest on używany w leczeniu różnych dolegliwości zapalnych występujących wewnętrznie i zewnętrznie. Ma pomagać między innymi w schorzeniach układu pokarmowego, w tym w zapaleniach jelit, bólach reumatycznych wywołanych przez stany zapalne stawów, chorobach zapalnych skóry.
  • Odporność – napar wpływa na działanie układu immunologicznego, powodując jego efektywniejsze działanie w obliczu infekcji. Dzięki temu może zmniejszać ryzyko powstawania dolegliwości jak przeziębienia, grypa oraz innych infekcji wywołanych przez drobnoustroje.
  • Nowotwory – według badań herbata Inków może wykazywać antynowotworowe działanie ze względu na obecność lapacholu i beta-lapachonu. Na razie jednak nie istnieją przekonujące dowody na stosowanie tego naparu w celu leczenia nowotworów.
  • Cukrzyca – składniki aktywne zawarte w naparze pomagają w redukcji poziomu glukozy we krwi, dlatego polecany jest on osobom z cukrzycą oraz ze stanami przedcukrzycowymi.
  • Trawienie – reguluje trawienie, wspomaga pracę żołądka, wątroby oraz jelit, poprawia metabolizm, dlatego polecany jest osobom, którym doskwiera niestrawność.
  • Choroby pasożytnicze – działanie Pau dArco powoduje, że może on wspierać walkę z pasożytami wewnętrznymi.
  • Stany zapalne jelit – napar pomaga w prawidłowej pracy jelit, polecany jest w przypadku zespołu jelita wrażliwego (IBS) oraz w innych zapaleniach.
  • Wrzody żołądka – wykazano, że Lapacho pozytywnie wpływa na kondycję żołądka w przebiegu choroby wrzodowej. Redukuje ilość bakterii Helicobacter pylori i pomaga w zmniejszeniu dolegliwości.
  • Trądzik – stosowanie Lapacho daje bardzo dobre efekty w kosmetologii. Napary używane zewnętrznie, a także kosmetyki z korą tego drzewa, mogą pomóc w przypadku łojotokowego zapalenia skóry, trądziku, nadmiernie rozszerzonych porów. Mają działanie normalizujące, ściągające, oczyszczające i dezynfekujące.
  • Opryszczka – tradycyjnie Pau d'Arco stosowane jest w leczeniu opryszczki ust i narządów płciowych wywołanej przez wirus opryszczki. Napar ten wykazuje działanie przeciwwirusowe i pomaga w łagodzeniu zmian i zmniejsza ryzyko ich nawrotów.
  • Brodawczak – napar pomaga też w leczeniu zmian wywołanych przez HPV (wirusa brodawczaka ludzkiego). Powoduje on powstawanie brodawek na skórze, w obrębie narządów płciowych (kłykciny kończyste) oraz sprzyja zmianom nowotworowym szyjki macicy, nowotworom gardła, języka.
  • Rany – stosowanie naparu zewnętrznie pomaga w gojeniu się ran oraz innych zmian skórnych wywołanych przez zakażenia bakteryjne, grzybicze, wirusowe.
  • Łuszczyca i atopowe zapalenie skóry (AZS) – pomaga w zmniejszaniu objawów suchości, łuszczenia się, swędzenia skóry. Można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.
  • Włosy – napary stosowane są także na włosy, szczególnie przetłuszczające się, z łupieżem.
Sprawdź naturalne preparaty z Pau dArco

Jak stosować Pau dArco?

Lapacho można zakupić w różnych formach. Z kory drzewa można przygotować:

  • Napar,
  • Odwar,
  • Nalewki,
  • Proszek,
  • Ekstrakt.

Najczęściej kora oferowana jest jako susz do parzenia lub można kupić ją w formie suplementów diety, w których występuje jako surowiec sproszkowany. Ponadto dostępne są suplementy zawierające ekstrakt z kory drzew Lapacho w formie kapsułek i kropli.

Lapacho – jak parzyć?

Dr Henryk Różański, specjalista w dziedzinie fitoterapii, do przygotowywania wywaru z kory Lapacho zaleca zastosować 1-2 łyżki surowca, zalać go 1 szklanką wody, a następnie doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut oraz odstawić na pół godziny pod przykryciem. Potem odwar należy przecedzić i można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

Przygotowany z kory odwar może być też używany zewnętrznie, na przykład do przemywania nim skóry, do przygotowania okładów lub płukanek.

Dawkowanie Lapacho

W przypadku suplementów zawierających Lapacho zalecane dawkowanie wynosi 500 mg lub 1000 mg (1 g) kory dziennie.

Zalecane dawkowanie w przypadku wywaru to 2-3 szklanki na dzień. Najlepiej pić go w małych porcjach, powoli oraz często, co pozwala na uzyskanie najlepszego efektu terapeutycznego w chorobach układu pokarmowego, oddechowego, moczowego.

Pau d'Arco – jak długo stosować?

Herbatę Pau d'Arco można pić na co dzień, natomiast po około 2-3 tygodniach zaleca się kilkudniową przerwę.

W przypadku suplementów diety należy przestrzegać zaleceń producenta. Zwykle zalecane stosowanie to około miesiąca lub do momentu uzyskania oczekiwanych efektów. Potem można stosować dawkę podtrzymującą, czyli zażywać tabletki rzadziej.

W razie wątpliwości dotyczących stosowania warto skontaktować się z lekarzem albo farmaceutą.

Przeciwwskazania do stosowania Pau dArco

Wywar z kory Lapacho nie powinien być stosowany przede wszystkim u kobiet w ciąży, ponieważ może on zwiększać ryzyko poronień. Nie należy także pić go w okresie karmienia piersią.

Innym przeciwwskazaniem jest stosowanie leków wykazujących działanie przeciwzakrzepowe, między innymi kwasu acetylosalicylowego (aspiryny), warfaryny, acenokumarolu. Wynika to z faktu, że Pau dArco ma działanie przeciwkrzepliwe, dlatego może prowadzić wtedy do zaburzeń krzepliwości krwi i krwotoków.

Lapacho – skutki uboczne

Stosowanie Lapacho może powodować pojawienie się skutków ubocznych. Badania nie wykazały, co dokładnie powoduje ich powstawanie. Domniemywa się, że to działanie lapacholu lub efekt oczyszczania się organizmu po jego zastosowaniu.

Działania niepożądane herbaty Pau d'Arco:

  • Bóle głowy,
  • Bóle brzucha,
  • Nudności,
  • Biegunki,
  • Wymioty.

Gdzie kupić Lapacho?

Obecnie kora do przyrządzania naparów oraz suplementy diety z Lapacho dostępne są w wielu sklepach. Można kupić je w zielarniach, aptekach, sklepach prowadzących sprzedaż suplementów.

Cena

Koszt zakupu Pau dArco w formie suplementów to od 25 do 70 złotych zależnie od wybranej postaci oraz producenta preparatu. Za susz przeznaczony do zaparzania należy zapłacić około 10-14 złotych za 200 gramów.

Pau dArco - zamów online

Pau dArco – jak wybrać najlepszy suplement?

Aby wybrać najlepszy suplement zawierający Pau dArco, warto zwrócić uwagę na preparaty zawierające sproszkowaną korę z drzewa Lapacho lub też ekstrakty z tego drzewa. Najlepiej, aby suplement nie zawierał żadnych zbędnych składników dodatkowych, na przykład alergenów, konserwantów, barwników.

Wśród chętnie kupowanych preparatów znajduje się Pau d’Arco Aliness Sproszkowana Kora Lapacho 500 mg 100 kaps. To środek w kapsułkach z 500 mg kory w proszku. Nie zawiera dodatkowych substancji i może by zażywany przez wegan i wegetarian.

Źródła:
1. Lapacho – lek i alternatywa dla herbaty, Henryk Różański, https://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/.
2. The Chemotherapeutic Effects of Lapacho Tree Extract: β-Lapachone, Hsiu-Ni Kung, Kuo-Shyan Lu, Yat-Pang Chau, Chemotherapy Open Access, 2014, 3:3.
3. In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae, Se EunByeona, Joo Young Chung, Yong Gyu Lee, Byung Hun Kim, Kook Hyun Kim, Jae Youl Cho, Journal of Ethnopharmacology, Volume 119, Issue 1, 2 September 2008, Pages 145-152.
4. Potential Antipsoriatic Agents: Lapacho Compounds as Potent Inhibitors of HaCaT Cell Growth, Klaus Müller, Andreas Sellmer, Wolfgang Wiegrebe, J. Nat. Prod. 1999, 62, 8, 1134–1136.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl