Biostima
Producenci
Nowości
OSTROVIT Triple Zinc 90 kaps.
OSTROVIT Triple Zinc 90 kaps.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT NAC 300 mg 150 tab.
OSTROVIT NAC 300 mg 150 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Cholina + Inozytol 90 tab.
OSTROVIT Cholina + Inozytol 90 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Maślan Sodu 90 kaps.
OSTROVIT Maślan Sodu 90 kaps.
23,90 zł
szt.
OSTROVIT Chrom 200 mg 200 tab.
OSTROVIT Chrom 200 mg 200 tab.
12,90 zł
szt.
OSTROVIT Elektrolity 90 tab.
OSTROVIT Elektrolity 90 tab.
18,90 zł
szt.
OSTROVIT Selen 220 tab.
OSTROVIT Selen 220 tab.
14,50 zł
szt.
Biuletyn Zdrowia

Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter i otrzymaj dostęp do skarbnicy zdrowotnej wiedzy.

Submit
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Menu

Lactobacillus gasseri to szczep bakterii kwasu mlekowego, który dba o prawidłowe działanie układu pokarmowego, chroniąc błonę śluzową w żołądku i jelitach. Dzięki temu, że reguluje on poziom hormonu jak leptyna, odpowiada również za przemianę materii. Suplementy z Lactobacillus gasseri nie tylko wspierają procesy trawienne, ale też wspomagają metabolizm tłuszczów, a przez to umożliwiają redukcję ilość tkanki tłuszczowej i ryzyka otyłości. Z tego względu szczep ten określany jest jako „probiotyk fitness”. Wybierz najlepsze probiotyki z Lactobacillus gasseri w sklepie Biostima!

Kategorie obrazkowe

Probiotyk Lactobacillus Gasseri – właściwości i zastosowanie

Probiotyki są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wśród nich dużym zainteresowaniem cieszy się Lactobacillus Gasseri, który ze względu na swoje działanie bywa również nazywany probiotykiem fitness. Czym wyróżnia się ten szczep bakterii?

Co to jest Lactobacillus Gasseri?

Lactobacillus Gasseri jest szczepem bakterii zaliczanym do gatunku Lactobacillus, czyli bakterii kwasu mlekowego.

Bakterie Lactobacillus wykazują szerokie działanie prozdrowotne i bytują głównie w układzie pokarmowym, w tym we florze jelitowej, a także w pochwie u kobiet.

Obecnie są one również używane w produkcji suplementów diety i dodawane są do różnych wyrobów, między innymi jogurtów.

Gdzie występuje Lactobacillus Gasseri?

W jakich produktach występuje Lactobacillus Gasseri? Ten szczep bakterii kwasu mlekowego jest obecny głównie w nabiale oraz w produktach fermentowanych, między innymi w jogurcie, kefirze, miso – tradycyjnym daniu kuchni japońskiej przygotowywanym z soi, kimchi – fermentowanej kapuście, kapuście kiszonej.

Najbogatszym źródłem Lactobacillus Gasseri są suplementy diety, które pozwalają na zaopatrzenie organizmu w dużą dawkę tej probiotycznej bakterii.

Lactobacillus Gasseri – właściwości

Probiotyk Lactobacillus Gasseri wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne, które powodują, że jest on polecany dla osób z różnymi problemami.

Do głównych właściwości Lactobacillus Gasseri zaliczane są:

  • Poprawa pracy układu pokarmowego,
  • Utrzymanie odpowiedniego poziomu leptyny,
  • Wsparcie dla metabolizmu tłuszczów,
  • Redukcja tłuszczu brzusznego,
  • Podwyższenie naturalnej odporności,
  • Normalizowanie poziomu cukru we krwi,
  • Regulacja poziomu cholesterolu we krwi,
  • Zwalczanie Helicobacter pylori,
  • Walka z infekcjami grzybiczymi wywołanymi przez drożdżaki Candida.

Zastosowanie Lactobacillus Gasseri

Stosowanie probiotyków zawierających w składzie Lactobacillus Gasseri pomocne jest w wielu dolegliwościach, a także mogą być one używane profilaktycznie. Kiedy warto po nie sięgnąć?

Lactobacillus Gasseri – odchudzanie

Najczęściej suplementy z Lactobacillus Gasseri polecane są osobom na dietach odchudzających. Pomagają one zwalczać otyłość i nadwagę przez wsparcie metabolizmu, zmniejszanie uczucia głodu oraz redukcję apetytu.

Badania wykazują, że w ciągu 12 tygodni przyjmowania tego probiotyku u badanych osób uzyskano redukcję masy ciała, BMI oraz tłuszczu brzusznego o 8,5%, a także zmniejszenie obwodów bioder i talii oraz niższe stłuszczenie narządów wewnętrznych.

Lactobacillus Gasseri – zaburzenia trawienne

Probiotyk Lactobacillus Gasseri wspomaga pracę układu trawiennego, dzięki czemu zmniejsza on dolegliwości jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha. Można stosować go w trakcie antybiotykoterapii, infekcji układu pokarmowego.

Lactobacillus Gasseri – kandydoza

Probiotyczne bakterie tego szczepu pomagają w zwalczaniu kandydozy przewodu pokarmowego wywołanej przez drożdżaki Candida, w tym Candida albicans, Candida tropicalis, Candida parapsilosis.

Również pomagają w zmniejszeniu dolegliwości towarzyszących grzybiczym infekcjom ginekologicznym.

Lactobacillus Gasseri – bóle menstruacyjne

Badania wykazały też, że używanie Lactobacillus Gasseri pomaga w redukcji dolegliwości towarzyszących menstruacji, również u kobiet chorujących na endometriozę.

Lactobacillus Gasseri – zakażenie Helicobacter pylori

Suplement ten pomaga też w redukcji dolegliwości żołądkowych u osób z zakażeniem Helicobacter pylori. Badania wskazują, że stosujące go osoby mają wyższy wskaźnik eradykacji H. pylori.

Lactobacillus Gasseri – preparaty

W sprzedaży dostępne są preparaty jak kapsułki i tabletki z Lactobacillus Gasseri w różnych ilościach.

Dodatkowo wybrane preparaty zawierają prebiotyki, na przykład błonnik akacjowy, które poprawiają pracę układu pokarmowego.

Jak stosować Lactobacillus Gasseri?

Suplement z Lactobacillus Gasseri należy stosować według zaleceń producenta, najlepiej w trakcie posiłku.

Lactobacillus Gasseri – dawkowanie

Zalecane dawkowanie wynosi około 3 miliardów (3 mld CFU) bakterii dziennie.

Gdzie kupić Lactobacillus Gasseri?

Suplementy diety z tym probiotykiem można obecnie kupić w aptekach, sklepach zielarskich, z suplementami diety. Nie wymagają posiadania recepty.

Lactobacillus Gasseri – cena

Opakowanie zawierające 60 kapsułek to cena około 33-40 zł, natomiast 120 kapsułek około 50-60 zł.

Lactobacillus Gasseri – opinie

Opinie na temat probiotyków z Lactobacillus Gasseri są pozytywne. Rekomendowane są one szczególnie w celu poprawy pracy układu pokarmowego oraz podczas kuracji odchudzających.

Źródła:
1. Selle, Kurt, and Todd R. Klaenhammer. "Genomic and phenotypic evidence for probiotic influences of Lactobacillus gasseri on human health." FEMS microbiology reviews 37.6 (2013): 915-935.
2. Oh, Ko-Woon, et al. "Enzymatic characterization of a maltogenic amylase from Lactobacillus gasseri ATCC 33323 expressed in Escherichia coli." FEMS microbiology letters 252.1 (2005): 175-181.
3. Crovesy, L., et al. "Effect of Lactobacillus on body weight and body fat in overweight subjects: a systematic review of randomized controlled clinical trials." International journal of obesity 41.11 (2017): 1607-1614.
4. Yun, S. I., H. O. Park, and J. H. Kang. "Effect of Lactobacillus gasseri BNR17 on blood glucose levels and body weight in a mouse model of type 2 diabetes." Journal of applied microbiology 107.5 (2009): 1681-1686.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl