Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Czarny Czosnek
Czarny czosnek powstaje z główek czosnku (Allium sativum L.) przechowywanych w podwyższonej temperaturze. Dochodzi wtedy do procesu fermentacji – ząbki zmieniają kolor na czarny i powstają w nich nowe, biologicznie aktywne składniki. Czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i ma potencjał antynowotworowy. Nasz sklep Biostima oferuje suplementy diety z czarnym czosnkiem fermentowanym – to najprostszy sposób, by korzystać z jego dobroczynnych właściwości!
22,66 zł
Cena regularna:
23,86 zł
48,07 zł
Cena regularna:
50,24 zł
Czarny czosnek – składniki aktywne, właściwości i zastosowanie
Czosnek zawiera wiele cennych substancji i jest nie tylko używany jako wszechstronna przyprawa, ale również jako naturalny suplement diety. Z czosnku białego powstaje czosnek czarny, czyli czosnek fermentowany. Czym charakteryzuje się ten rodzaj czosnku? Kiedy warto sięgnąć po suplementy diety z czarnym czosnkiem?
Co to jest czarny czosnek?
Czarny czosnek (Alium nigrum) jest rodzajem czosnku, który powstaje na skutek fermentacji. Główki czosnku umieszczane są na czas około 40-90 dni w komorach, w których panuje podwyższona temperatura około 65-80 stopni Celsjusza i wilgotność na poziomie 70-80%.
Na skutek fermentacji czosnek nabiera nowych właściwości. Jego ząbki zmieniają kolor na ciemnobrązowy, wręcz czarny i konsystencję na miękką i kleistą.
Czosnek fermentowany pod kątem smakowym nie jest tak ostry jak czosnek biały. Jest również nieco słodkawy i kwaskowaty, przypominając w smaku lukrecję lub ocet balsamiczny. Nie ma on zatem charakterystycznego smaku, ale też nie powoduje nieprzyjemnego oddechu po spożyciu.
Ten rodzaj czosnku stosowany jest od wielu wieków w krajach Azji, między innymi w Chinach, Japonii oraz w Korei. Teraz jest również popularny na innych kontynentach.
Obecnie w sklepach można znaleźć również przetwory z czarnym czosnkiem jak pasta oraz suplementy diety z czarnym czosnkiem, które są łatwe i wygodne w zażywaniu.
Składniki aktywne w czarnym czosnku
Proces fermentacji powoduje, że czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do czosnku białego.
Najcenniejszym składnikiem czosnku czarnego jest S-allilocysteina (SAC) – silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Zawiera on także aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, kwasy organiczne, węglowodany, witaminy, składniki mineralne jak siarka, żelazo, magnez.
W czarnym czosnku znajduje się natomiast mniejsza ilość allicyny, która ulega neutralizacji na skutek procesu fermentacji. Allicyna jest związkiem uznawanym za „naturalny antybiotyk”, który polecany jest szczególnie w trakcie przeziębień i grypy.
Czarny czosnek – właściwości
Proces produkcji czarnego czosnku powoduje, że nabiera on specjalnych właściwości.
Właściwości lecznicze czarnego czosnku:
- Antyoksydacyjne,
- Przeciwzapalne,
- Antynowotworowe,
- Przeciwstarzeniowe,
- Wzmacniające odporność,
- Ochronne dla komórek wątroby,
- Obniżające poziom cholesterolu,
- Redukujące ciśnienie krwi,
- Stabilizujące poziom cukru.
Zastosowanie czarnego czosnku
Czarny czosnek, jego przetwory i suplementy z czarnym czosnkiem jak tabletki i kapsułki pomagają w różnych przypadłościach. Pozytywne opinie na jego temat wskazują, że jest on również popularny wśród użytkowników. Kiedy warto po niego sięgnąć?
Czarny czosnek na układ odpornościowy
Dzięki temu, że w czarnym czosnku znajduje się wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, wspomaga on działanie układu odpornościowego. Neutralizuje wolne rodniki, zapobiega szybszemu starzeniu się komórek, a przez to wielu schorzeniom.
Czarny czosnek a nowotwory
Stosowanie czarnego czosnku pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Również wykazuje on potencjał w kuracji nowotworów, ponieważ wspomaga proces apoptozy – śmierci komórek nowotworowych, a także zaburza ich replikację, czyli namnażanie się.
Czarny czosnek a cukrzyca
Składniki znajdujące się w czarnym czosnku pomagają osobom z cukrzycą i mogą zapobiegać jej powstawaniu. Powoduje on większą wrażliwość tkanek na insulinę, a także pomaga w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.
Czarny czosnek a wątroba
Wspiera pracę wątroby, ponieważ wykazuje działanie ochronne jej komórek – hepatocytów. Pomaga przy tym w utrzymaniu odpowiedniego poziomu lipidów oraz zmniejsza ryzyko otłuszczenia wątroby.
Czarny czosnek na nadciśnienie
Jego składniki aktywne uczestniczą w procesie regulowania poziomu ciśnienia krwi, a dzięki temu wspomaga on pracę serca i naczyń krwionośnych. Może przez to zmniejszać ryzyko zawałów i udarów.
Czosnek czarny na wysoki cholesterol
Osoby z wysokim cholesterolem we krwi mogą obniżyć jego poziom przez jego regularne stosowanie. Dzięki temu wspomaga on również procesy krążeniowe i zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych.
Czarny czosnek na pasożyty
W medycynie naturalnej stosowany jest on do usuwania pasożytów układu pokarmowego.
Czarny czosnek na skórę, paznokcie i włosy
Ze względu na zawartość aminokwasów oraz siarki poprawia wygląd skóry, wzmacnia paznokcie, dba o kondycję włosów.
Czarny czosnek – jak stosować?
Można jeść go w naturalnej formie. Główki czarnego czosnku i jego przetwory jak pasta sprzedawane są w wybranych sklepach, ale również można przygotować je samodzielnie.
Czarny czosnek można też przyjmować jako suplement diety w postaci tabletek, kapsułek. Są one wygodne w codziennym stosowaniu.
Dawkowanie czarnego czosnku
W przypadku suplementów zawierających czarny czosnek dawkowanie zalecane to najczęściej 400-450 mg dziennie. W naturalnej postaci rekomenduje się 1-3 ząbki na dzień.
Czarny czosnek – przeciwwskazania
Nie powinien być on stosowany przez osoby uczulone na jego składniki aktywne oraz substancje znajdujące się w suplementach diety.
Czarny czosnek – cena
Cena czarnego czosnku w główkach to najczęściej około 8-15 złotych za sztukę. Przetwory i suplementy zawierające czosnek fermentowany to wydatek od około 25 do 80 złotych.
Czarny czosnek – gdzie kupić?
Obecnie można zakupić go przede wszystkim w sklepach oferujących zdrową żywność, a także w zielarniach. Suplementy z czarnym czosnkiem oferowane są głównie w sklepach z prozdrowotnymi preparatami, aptekach, sklepach zielarskich.
Jakie suplementy z czarnym czosnkiem wybrać?
Warto wybierać czosnek i przetwory, suplementy zawierające czosnek ekologiczny – bio, które powstają bez użycia szkodliwych dla środowiska nawozów, środków ochrony roślin.
Przy zakupie suplementów diety warto zdecydować się na te z ekstraktem standaryzowanym na zawartość S-allilocysteiny, co oznacza, że mają one deklarowaną ilość tego związku przez producenta. Najlepiej, aby nie zawierały one również zbędnych składników jak wypełniacze, konserwanty, barwniki.
Źródła:
1. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application, Kimura, Shunsuke, et al., Journal of food and drug analysis 25.1 (2017): 62-70.
2. Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet by antioxidant effects, Young-Mi Jung, Seon-Ha Lee, Dong-Sub Lee, Myung-Jin You, In Kwon Chung, Woo Hyun Cheon, Young-Sam Kwon, Young-Joon Lee, Sae-Kwang Ku, Nutr Res. 2011 May;31(5):387-96.
3. Black Garlic (Allium sativum) Extracts Enhance the Immune System, Danan Wang, Yonghui Feng, Jun Liu, Jianzhong Yan, Meiru Wang, Jin-ichi Sasaki, Changlong Lu, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 4 (1), 37-40.