Biostima
Producenci
Biuletyn Zdrowia

Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter i otrzymaj dostęp do skarbnicy zdrowotnej wiedzy.

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności

Czarny czosnek powstaje z główek czosnku (Allium sativum L.) przechowywanych w podwyższonej temperaturze. Dochodzi wtedy do procesu fermentacji – ząbki zmieniają kolor na czarny i powstają w nich nowe, biologicznie aktywne składniki. Czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i ma potencjał antynowotworowy. Nasz sklep Biostima oferuje suplementy diety z czarnym czosnkiem fermentowanym – to najprostszy sposób, by korzystać z jego dobroczynnych właściwości!

Kategorie obrazkowe

Czarny czosnek – składniki aktywne, właściwości i zastosowanie

Czosnek zawiera wiele cennych substancji i jest nie tylko używany jako wszechstronna przyprawa, ale również jako naturalny suplement diety. Z czosnku białego powstaje czosnek czarny, czyli czosnek fermentowany. Czym charakteryzuje się ten rodzaj czosnku? Kiedy warto sięgnąć po suplementy diety z czarnym czosnkiem?

Co to jest czarny czosnek?

Czarny czosnek (Alium nigrum) jest rodzajem czosnku, który powstaje na skutek fermentacji. Główki czosnku umieszczane są na czas około 40-90 dni w komorach, w których panuje podwyższona temperatura około 65-80 stopni Celsjusza i wilgotność na poziomie 70-80%.

Na skutek fermentacji czosnek nabiera nowych właściwości. Jego ząbki zmieniają kolor na ciemnobrązowy, wręcz czarny i konsystencję na miękką i kleistą.

Czosnek fermentowany pod kątem smakowym nie jest tak ostry jak czosnek biały. Jest również nieco słodkawy i kwaskowaty, przypominając w smaku lukrecję lub ocet balsamiczny. Nie ma on zatem charakterystycznego smaku, ale też nie powoduje nieprzyjemnego oddechu po spożyciu.

Ten rodzaj czosnku stosowany jest od wielu wieków w krajach Azji, między innymi w Chinach, Japonii oraz w Korei. Teraz jest również popularny na innych kontynentach.

Obecnie w sklepach można znaleźć również przetwory z czarnym czosnkiem jak pasta oraz suplementy diety z czarnym czosnkiem, które są łatwe i wygodne w zażywaniu.

Składniki aktywne w czarnym czosnku

Proces fermentacji powoduje, że czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do czosnku białego.

Najcenniejszym składnikiem czosnku czarnego jest S-allilocysteina (SAC) – silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Zawiera on także aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, kwasy organiczne, węglowodany, witaminy, składniki mineralne jak siarka, żelazo, magnez.

W czarnym czosnku znajduje się natomiast mniejsza ilość allicyny, która ulega neutralizacji na skutek procesu fermentacji. Allicyna jest związkiem uznawanym za „naturalny antybiotyk”, który polecany jest szczególnie w trakcie przeziębień i grypy.

Czarny czosnek – właściwości

Proces produkcji czarnego czosnku powoduje, że nabiera on specjalnych właściwości.

Właściwości lecznicze czarnego czosnku:

  • Antyoksydacyjne,
  • Przeciwzapalne,
  • Antynowotworowe,
  • Przeciwstarzeniowe,
  • Wzmacniające odporność,
  • Ochronne dla komórek wątroby,
  • Obniżające poziom cholesterolu,
  • Redukujące ciśnienie krwi,
  • Stabilizujące poziom cukru.

Zastosowanie czarnego czosnku

Czarny czosnek, jego przetwory i suplementy z czarnym czosnkiem jak tabletki i kapsułki pomagają w różnych przypadłościach. Pozytywne opinie na jego temat wskazują, że jest on również popularny wśród użytkowników. Kiedy warto po niego sięgnąć?

Czarny czosnek na układ odpornościowy

Dzięki temu, że w czarnym czosnku znajduje się wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, wspomaga on działanie układu odpornościowego. Neutralizuje wolne rodniki, zapobiega szybszemu starzeniu się komórek, a przez to wielu schorzeniom.

Czarny czosnek a nowotwory

Stosowanie czarnego czosnku pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Również wykazuje on potencjał w kuracji nowotworów, ponieważ wspomaga proces apoptozy – śmierci komórek nowotworowych, a także zaburza ich replikację, czyli namnażanie się.

Czarny czosnek a cukrzyca

Składniki znajdujące się w czarnym czosnku pomagają osobom z cukrzycą i mogą zapobiegać jej powstawaniu. Powoduje on większą wrażliwość tkanek na insulinę, a także pomaga w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.

Czarny czosnek a wątroba

Wspiera pracę wątroby, ponieważ wykazuje działanie ochronne jej komórek – hepatocytów. Pomaga przy tym w utrzymaniu odpowiedniego poziomu lipidów oraz zmniejsza ryzyko otłuszczenia wątroby.

Czarny czosnek na nadciśnienie

Jego składniki aktywne uczestniczą w procesie regulowania poziomu ciśnienia krwi, a dzięki temu wspomaga on pracę serca i naczyń krwionośnych. Może przez to zmniejszać ryzyko zawałów i udarów.

Czosnek czarny na wysoki cholesterol

Osoby z wysokim cholesterolem we krwi mogą obniżyć jego poziom przez jego regularne stosowanie. Dzięki temu wspomaga on również procesy krążeniowe i zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych.

Czarny czosnek na pasożyty

W medycynie naturalnej stosowany jest on do usuwania pasożytów układu pokarmowego.

Czarny czosnek na skórę, paznokcie i włosy

Ze względu na zawartość aminokwasów oraz siarki poprawia wygląd skóry, wzmacnia paznokcie, dba o kondycję włosów.

Czarny czosnek – jak stosować?

Można jeść go w naturalnej formie. Główki czarnego czosnku i jego przetwory jak pasta sprzedawane są w wybranych sklepach, ale również można przygotować je samodzielnie.

Czarny czosnek można też przyjmować jako suplement diety w postaci tabletek, kapsułek. Są one wygodne w codziennym stosowaniu.

Dawkowanie czarnego czosnku

W przypadku suplementów zawierających czarny czosnek dawkowanie zalecane to najczęściej 400-450 mg dziennie. W naturalnej postaci rekomenduje się 1-3 ząbki na dzień.

Czarny czosnek – przeciwwskazania

Nie powinien być on stosowany przez osoby uczulone na jego składniki aktywne oraz substancje znajdujące się w suplementach diety.

Czarny czosnek – cena

Cena czarnego czosnku w główkach to najczęściej około 8-15 złotych za sztukę. Przetwory i suplementy zawierające czosnek fermentowany to wydatek od około 25 do 80 złotych.

Czarny czosnek – gdzie kupić?

Obecnie można zakupić go przede wszystkim w sklepach oferujących zdrową żywność, a także w zielarniach. Suplementy z czarnym czosnkiem oferowane są głównie w sklepach z prozdrowotnymi preparatami, aptekach, sklepach zielarskich.

Jakie suplementy z czarnym czosnkiem wybrać?

Warto wybierać czosnek i przetwory, suplementy zawierające czosnek ekologiczny – bio, które powstają bez użycia szkodliwych dla środowiska nawozów, środków ochrony roślin.

Przy zakupie suplementów diety warto zdecydować się na te z ekstraktem standaryzowanym na zawartość S-allilocysteiny, co oznacza, że mają one deklarowaną ilość tego związku przez producenta. Najlepiej, aby nie zawierały one również zbędnych składników jak wypełniacze, konserwanty, barwniki.

Źródła:
1. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application, Kimura, Shunsuke, et al., Journal of food and drug analysis 25.1 (2017): 62-70.
2. Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet by antioxidant effects, Young-Mi Jung, Seon-Ha Lee, Dong-Sub Lee, Myung-Jin You, In Kwon Chung, Woo Hyun Cheon, Young-Sam Kwon, Young-Joon Lee, Sae-Kwang Ku, Nutr Res. 2011 May;31(5):387-96.
3. Black Garlic (Allium sativum) Extracts Enhance the Immune System, Danan Wang, Yonghui Feng, Jun Liu, Jianzhong Yan, Meiru Wang, Jin-ichi Sasaki, Changlong Lu, Medicinal and Aromatic Plant Science and Biotechnology, 4 (1), 37-40.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl