Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Glicyna
Glicyna to aminokwas endogenny, który spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Wspiera pracę układu nerwowego, krążeniowego, pokarmowego, ruchowego i metabolizm. Suplementy diety z glicyną wspomagają działanie neurotransmiterów i polecane są w celu poprawy pamięci i koncentracji oraz na zaburzenia snu. Również używane są przez osoby z artretyzmem, chorobami układu sercowo-naczyniowego i rekomendowane są dla wegan, wegetarian. Pomagają też w stanach rekonwalescencji. Nasz sklep internetowy Biostima oferuje suplementy z glicyną od wielu producentów – kup teraz!
17,91 zł
Cena regularna:
18,81 zł
24,41 zł
Cena regularna:
25,34 zł
77,85 zł
Cena regularna:
80,82 zł
60,71 zł
Cena regularna:
63,03 zł
84,59 zł
Cena regularna:
92,77 zł
79,01 zł
Cena regularna:
82,57 zł
114,85 zł
Cena regularna:
120,03 zł
103,68 zł
Cena regularna:
108,36 zł
90,73 zł
Cena regularna:
94,82 zł
Glicyna – czym jest i kiedy warto ją suplementować?
Glicyna jest jednym z aminokwasów białkowych, który ma duże znaczenie dla człowieka. Jaka jest jej rola biologiczna i kiedy warto zdecydować się na stosowanie suplementów z tym związkiem?
Co to jest glicyna?
Glicyna, która określana jest także jako kwas aminooctowy albo kwas 2-aminoetanowy, jest aminokwasem białkowym. Jest to najprostszy rodzaj tego aminokwasu, który ma najmniejszą resztę aminokwasową. Dla związku jak glicyna wzór chemiczny to C2H5NO2.
Jest ona aminokwasem endogennym, co znaczy, że organizm człowieka może ją sam wyprodukować. Syntetyzowana jest z choliny, treoniny i hydroksyproliny albo z seryny. W niektórych przypadkach warto jednak dodatkowo ją suplementować, by zapobiegać jej niedoborom.
Nazwa tego aminokwasu wywodzi się z greckiego słowa „glykys”, które można przetłumaczyć jako „słodki”. Ma to związek z jej słodkim smakiem.
Gdzie występuje glicyna?
Aminokwas ten występuje w różnych produktach spożywczych, z których dostarczany jest on do organizmu człowieka.
Główne źródła glicyny w pożywieniu:
- Czerwone mięso,
- Drób,
- Wywary przygotowywane na mięsie, kościach,
- Ryby i owoce morza,
- Sery żółte i twarogowe,
- Jogurty naturalne,
- Jajka,
- Orzechy i nasiona, w tym orzechy włoskie, arachidowe, pestki dyni, nasiona słonecznika,
- Warzywa – jarmuż, szpinak, kapusta, kalafior,
- Otręby pszenne.
Również obecna jest ona w różnych suplementach diety w formie tabletek, kapsułek oraz proszków.
Glicyna – właściwości
Ten prosty aminokwas spełnia wiele ważnych funkcji w ciele człowieka, dlatego jego niedobór może przyczyniać się do różnych dolegliwości.
Glicyna – działanie w organizmie człowieka:
- Spełnia funkcję przekaźnika w układzie nerwowym (neurotransmitera) – wpływa na receptory glicynowe i receptory NMDA, dzięki czemu wspomaga działanie układu nerwowego,
- Uczestniczy w produkcji wielu związków chemicznych, między innymi kolagenu, glutationu, glukozy, kreatyniny, kreatyny, puryn, hemu (żelazoporfiryny) oraz innych substancji w organizmie człowieka,
- Bierze udział w procesach metabolicznych,
- Ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające,
- Reguluje działanie układu odpornościowego,
- Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu elektrolitów,
- Umożliwia stabilizowanie poziomu cukru we krwi i wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę.
Glicyna – zastosowanie
Stosowanie suplementów diety z glicyną rekomendowane jest u tych osób, u których pojawia się ryzyko związane z niskim poziomem tego aminokwasu, na przykład na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, a także przy większym zapotrzebowaniu, na przykład u sportowców, seniorów, w określonych dolegliwościach.
Zażywanie glicyny może przynieść dobre efekty w poniższych przypadkach:
- Cukrzyca, stan przedcukrzycowy i insulinooporność – wskazana jest ona u osób, u których pojawiają się problemy z utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- Dolegliwości krążeniowe – umożliwia ona utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego, ponieważ wpływa na gospodarkę azotową organizmu.
- Zaburzenia psychiczne – stosowanie glicyny jest korzystne w przypadku osób doświadczających różnych zaburzeń psychicznych, między innymi lęków, depresji, niepokoju. Stosowana jest ona również w przypadku epilepsji, schizofrenii.
- Poprawa pamięci i koncentracji – aminokwas ten korzystnie wpływa na funkcje poznawcze, co może skutkować w poprawie pamięci, uwagi, koncentracji.
- Praca mięśni i stawów – poprzez aktywowanie produkcji kolagenu wpływa ona korzystnie na działanie tkanek mięśniowych i stawowych, zmniejszając ryzyko ich uszkodzenia i wspierając ich regenerację.
- Nadmierna masa ciała – dzięki podwyższaniu poziomu adiponektyny pomaga w odchudzaniu osobom z nadwagą i otyłością, ponieważ wpływa na efektywniejszy metabolizm tłuszczów i cukrów.
- Choroba wrzodowa – pozytywne działanie glicyny obserwowane jest również u osób mających wrzody żołądka i dwunastnicy, ponieważ pomaga ona w hamowaniu stanów zapalnych.
- Stany zapalne jelit – suplementowanie glicyny pomaga w obniżeniu ilości cytokin prozapalnych w jelitach, dlatego umożliwia redukowanie objawów stanów zapalnych jelit.
- Trudności w zasypaniu – jej suplementacja może poprawić pracę mózgu, wywołując działanie relaksujące i uspokajające, co pomaga w przypadkach bezsenności.
Glicyna występuje również w produktach kosmetycznych, ponieważ ma ona korzystny wpływ na skórę i włosy. Stosowana jest ona głównie w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, pomaga też w redukcji przebarwień, trądziku, objawów atopowego zapalenia skóry oraz w wygładzaniu włosów.
Jak stosować glicynę?
W sprzedaży można znaleźć wiele rodzajów suplementów zawierających w składzie glicynę.
Popularne są zwierające związek jak glicyna tabletki oraz kapsułki, a także dostępna jest glicyna w proszku.
Do wyboru są preparaty zawierające w składzie jedynie glicynę, a także suplementy złożone, w których stanowi ona jeden z wielu składników. Wykorzystuje się ją między innymi w suplementach i odżywkach dla sportowców, dla osób z problemami ze snem, w środkach na kaca.
Glicyna – dawkowanie
Zalecana dzienna dawka glicyny to 1 g. Najlepiej stosować ją na około 30 minut przed posiłkiem. Suplementy w proszku można wymieszać z wodą albo z sokiem.
Glicyna – przeciwwskazania
Główne przeciwwskazania dotyczące stosowania glicyny to okres ciąży oraz karmienia piersią ze względu na brak badań w tych grupach. Nie jest ona wskazana u osób z zaburzeniami pracy nerek i wątroby oraz z anurią. Suplementów z glicyną nie należy też stosować przy nadwrażliwości na składniki preparatu.
Glicyna – skutki uboczne
Do działań niepożądanych podczas suplementacji glicyny dochodzi głównie w przypadku jej nadmiernego spożycia.
Wśród skutków ubocznych nadmiaru glicyny znajdują się:
- Objawy ze strony układu pokarmowego – ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka,
- Przemęczenie i senność,
- Poczucie otępienia.
Glicyna – gdzie kupić?
Suplementy z glicyną można kupić od wielu sprzedawców, między innymi są one oferowane w aptekach, sklepach z suplementami, drogeriach, zielarniach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach z odżywkami dla sportowców.
Ile kosztuje glicyna?
W przypadku preparatów z substancją jak glicyna cena rozpoczyna się najczęściej od około 20 złotych.
Źródła:
1. Wang, Weiwei, et al. "Glycine metabolism in animals and humans: implications for nutrition and health." Amino acids 45 (2013): 463-477.
2. Strzelecki D., Rabe-Jabłońska J. Wpływ augmentacji leczenia przeciwpsychotycznego glicyną na funkcje poznawcze u chorych na schizofrenię z dominującymi objawami negatywnymi. Farmakoterapia w psychiatrii i neurologii, 2010, 1, 15-21
3. Israel Pérez-Torres, et al., „Beneficial Effects of the Amino Acid Glycine”, Mini Reviews in Medicinal Chemistry 16(999), 2016.
4. Wheeler, M. D., et al. "Glycine: a new anti-inflammatory immunonutrient." Cellular and Molecular Life Sciences CMLS 56 (1999): 843-856.
5. Aragón, Carmen, and Beatriz López-Corcuera. "Structure, function and regulation of glycine neurotransporters." European journal of pharmacology 479.1-3 (2003): 249-262.