Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Glutation
Glutation to tripeptyd, który występuje w każdym żywym organizmie i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Suplementy diety dostępne w sklepie Biostima, zawierające glutation - wykazują silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu, zapobiegają one zbyt szybkim oraz nasilonym procesom starzenia się organizmu. Tripeptyd ten prowadzi również do przyspieszenia produkcji białych krwinek, co prowadzi do polepszonej reakcji układu immunologicznego na wszelkiego rodzaju infekcje. Dodatkowo, wspiera prawidłową pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
44,16 zł
Cena regularna:
45,81 zł
35,56 zł
Cena regularna:
36,89 zł
44,17 zł
Cena regularna:
45,82 zł
89,43 zł
Cena regularna:
94,17 zł
38,75 zł
Cena regularna:
40,81 zł
29,03 zł
Cena regularna:
30,57 zł
71,88 zł
Cena regularna:
74,62 zł
Glutation - informacje
To jeden z silnych antyoksydantów, który obecny jest w każdym organizmie zwierzęcym i roślinnym. Czym dokładnie jest glutation? Jakie ma właściwości? Gdzie występuje naturalnie? Kiedy go stosować? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące tego związku i jego suplementacji!
Co to jest?
Glutation (określany także jako l-glutation) to tripeptyd zbudowany z trzech aminokwasów – kwasu glutaminowego, cysteiny oraz glicyny, dlatego jest także określany jako γ-glutamylo-cysteinylo-glicyna. Jego wzór sumaryczny to C10H17N3O6S.
Występuje on w każdej komórce ciała człowieka i pełni funkcję antyoksydantu. Ma właściwości przeciwutleniające, wpływając na równowagę oksydacyjną, która decyduje o przeżyciu i śmierci komórek. Największe ilości glutationu znajdują się w wątrobie, nerkach oraz w oczach.
Formy
Związek ten obecny jest w organizmie człowieka w różnych formach:
- Glutation zredukowany (GSH) – postać aktywna o właściwościach antyoksydacyjnych,
- Glutation utleniony (GSSG) – postać nieaktywna, po połączeniu z wolnymi rodnikami, która nie wykazuje już działania antyoksydacyjnego,
- S-nitrozoglutation (GSNO),
- Disiarczki glutationu i białek.
Wzajemny stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego wskazuje na stan organizmu. Gdy związku utlenionego jest dużo, świadczy to o przemęczeniu, zwiększonym ryzyku schorzeń lub istniejących już chorobach.
Źródła
Produkcja glutationu następuje w organizmie człowieka, w każdej jego komórce. Do jego syntezy służą trzy aminokwasy – kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Prawidłowa synteza zachodzi w obecności witaminy C oraz selenu.
Dodatkowo glutation można dostarczać w żywności, która jest bogata w ten związek. GSH – glutation zredukowany znajduje się głównie w owocach, warzywach i mięsach. W jakich produktach występuje on w największej ilości?
Wybrane źródła wraz ze stężeniem GSH na 100 g:
- Szparagi gotowane – 28,3 mg,
- Szynka gotowana – 23,3 mg,
- Smażona wołowina – 17,5 mg,
- Ziemniaki gotowane – 13,6 mg,
- Smażony kurczak – 13,1 mg,
- Surowa marchew – 7,9 mg,
- Pomarańcze – 7,3 mg,
- Marchew gotowana – 5,8 mg,
- Sok pomarańczowy – 4,2 mg,
- Jabłka – 3,3 mg,
- Masło orzechowe – 2,4 mg,
- Ryż – 1,6 mg.
Dla właściwej ilości l-glutationu w organizmie duże znaczenie mają poziom siarki, selenu, witamin z grupy B, witaminy C, metioniny i cysteiny, które są jego prekursorami. Związki te występują w mięsach, rybach, nabiale, zielonych warzywach. Zwiększoną produkcję glutationu wywołuje też NAC (N-acetylocysteina).
Właściwości
Glutation jest jednym z intensywnie badanych związków, który ze względu na swoje funkcje traktowany jest jako jedno z remediów na wiele dolegliwości.
Glutation – właściwości:
- Antyoksydacyjne,
- Przeciwnowotworowe,
- Przeciwzapalne,
- Hepatoprotekcyjne,
- Wzmacniające układ odpornościowy,
- Detoksykujące.
Działanie
Glutation jest niezwykle istotnym związkiem, a jego rola w organizmie ma kluczowe znaczenie dla podstawowych przemian komórkowych. Kiedy warto zadbać o jego właściwą ilość?
Zastosowanie glutationu:
- Stres oksydacyjny – zmniejsza aktywność wolnych rodników, a przez to ryzyko poważnych schorzeń serca, układu krwionośnego, rozwoju nowotworów i ma działanie przeciwstarzeniowe.
- Wątroba – wspiera usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i odbudowę hepatocytów – komórek wątroby. Stosowany między innymi w stłuszczeniu, marskości wątroby, zatruciach metalami ciężkimi.
- Cukrzyca i insulinooporność – wspiera stabilizację poziomu cukru we krwi i reguluje oporność receptorów insulinowych, dlatego wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy.
- Nowotwory – w glutationie upatruje się związku pomagającego w zapobieganiu nowotworom. Na razie trwają intensywne badania dotyczące jego antynowotworowych właściwości oraz potencjalnego zastosowania w leczeniu nowotworów.
- Odporność – wzmacnia naturalną odporność, zwiększając produkcję białych krwinek, które pomagają w zwalczaniu drobnoustrojów jak bakterie, wirusy i grzyby. Może pomóc także w okresie zachorowalności na COVID-19.
- Choroby neurodegeneracyjne – zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona, które występują najczęściej w podeszłym wieku.
- Choroby zapalne – antyoksydacyjne działanie pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, na przykład przy RZS – reumatoidalnym zapaleniu stawów.
- Leczenie autyzmu – u dzieci autystycznych obserwuje się niższe stężenia glutationu, stąd też pojawiło się przypuszczenie, że pomaga on w leczeniu zaburzeń autystycznych.
- Uprawianie sportów – polecany jest dla sportowców, u których ze względu na intensywny wysiłek dochodzi do obniżenia poziomu tego związku.
- Detoks – wspomaga oczyszczanie organizmu z produktów przemiany materii, metali ciężkich i innych toksyn, dba o wątrobę i nerki.
Objawy niedoboru
Do niedoborów glutationu przyczyniają się zaburzone procesy metylacji służące przekształcaniu związków. Sprzyjają im uboga dieta, stres, zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nieregularny sen, intensywne treningi, dlatego jego niedobory mogą pojawiać się także u sportowców. Ponadto do spadku poziomu tego związku dochodzi na skutek postępującego wieku.
Obniżenie stężenia GSH obserwuje się między innymi u osób chorych na cukrzycę, choroby neurodegeneracyjne – Alzheimera, Parkinsona, niedoczynność tarczycy, chorobę alkoholową, nosicieli wirusa HIV oraz u osób z autyzmem.
Wśród objawów niedoboru glutationu znajdują się:
- Przewlekłe zmęczenie,
- Osłabiona odporność,
- Nadwrażliwości i uczulenia,
- Wolna przemiana materii,
- Problemy z płodnością, poronienia.
Jak stosować?
Prawidłowa dieta to podstawa, by w organizmie znajdowała się odpowiednia ilość glutationu. Wówczas dochodzi do jego wewnętrznej syntezy w zależności od potrzeb. Jednak u wielu osób produkcja glutationu jest niewystarczająca. Wówczas można sięgnąć dodatkowo po suplementy diety z tym związkiem.
Suplementy zawierające glutation dostępne są w formie kapsułek, tabletek, płynów. Wśród nich dostępny jest także glutation liposomalny, którego przyswajalność jest wyższa ze względu na umieszczenie tego składnika aktywnego w liposomach – tłuszczowych mikrokapsułkach.
Preparaty z glutationem dostępne są w dwóch wariantach:
- Monopreparaty – zawierają wyłącznie glutation zredukowany,
- Preparaty złożone – mają dodatkowe składniki, na przykład wspomagające pracę wątroby, detoks organizmu.
Jak przyjmować preparaty z glutationem? Należy postępować zgodnie z informacjami na ulotce lub etykiecie. Najczęściej są one stosowane 1-2 razy dziennie we wskazanej dawce, podczas posiłku.
Ponadto glutation może być podawany w formie kroplówek – wlewów dożylnych. Omija wtedy układ pokarmowy, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów niż w przypadku suplementów diety.
Dawkowanie
Nie określono jednoznacznie zalecanej dawki glutationu, jednak najczęściej w suplementach diety rekomenduje się stosowanie 500 mg tego związku dziennie.
Przeciwwskazania
Glutation jest kluczowym składnikiem dla działania organizmu. Czy jest bezpieczny jako suplement diety?
Głównym przeciwwskazaniem do jego zażywania jest nadwrażliwość na składniki aktywne preparatu.
Ze względu na brak badań nad stosowaniem suplementów z glutationem u dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią nie jest on zalecany w tych grupach. Warto wtedy dostarczać go do organizmu naturalnie lub skonsultować się ze specjalistą przed suplementacją.
Skutki uboczne
Wśród skutków ubocznych, jakie mogą wystąpić podczas stosowania glutationu, wymienia się głównie:
- Bóle brzucha,
- Wzdęcia,
- Reakcje alergiczne, w tym wysypkę, trudności z oddychaniem.
Cena
Zazwyczaj za opakowanie zawierające 100 kapsułek należy zapłacić około 60-110 złotych w zależności od dawki i producenta. Taka liczba kapsułek wystarcza zwykle na 3-miesięczną kurację. Z kolei koszt jednego wlewu dożylnego z glutationem to około 200 złotych.
Gdzie kupić?
Preparaty z tym związkiem są oferowane między innymi w aptekach, zielarniach, sklepach prowadzących sprzedaż suplementów.
Jaki wybrać?
Na rynku znajduje się szeroka gama środków zawierających glutation. Decydując się na suplementację tego związku, warto zwrócić uwagę na produkty uznanych marek, które są polecane i godne zaufania.
Wśród rekomendowanych suplementów z glutationem znajdują się Glutation Aliness L-Glutathione Reduced 500 mg 100 kaps. – preparat zawierający 500 mg zredukowanego glutationu w kapsułce. Aliness Liver Regeneration Complex 90 kaps. – złożony suplement wspomagający wątrobę, który zawiera w składzie ekstrakt z nasion ostropestu, L-ornityny-L-asparaginian, cholinę, wyciąg z karczocha, ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego, berberynę – ekstrakt z korzenia berberysu, L-cysteinę, L-metioninę, N-acetylo-L-cysteinę (NAC), ekstrakt z czarnego pieprzu z 95% piperyny, ekstrakt z ostryżu długiego z 95% kurkuminy oraz l-glutation zredukowany.
Źródła:
1. Różne oblicza biologicznej roli glutationu, Anna Bilska, Agata Kryczyk, Lidia Włodek, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2007; 61: 438-453.
2. Glutation: biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych, Bożena Bukowska, Medycyna Pracy 2004; 55 (6): 501-509.
3. Apoptosis and glutathione: beyond an antioxidant, R Franco, J A Cidlowski, Cell Death & Differentiation volume 16, pages 1303–1314 (2009).