Moringa
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), inaczej drzewo chrzanowe, występuje naturalnie na terenach Afryki i Azji. Ze względu na swoje właściwości określana jest jako „drzewo długiego życia” oraz „cudowne drzewo”. Moringa to bomba witaminowa – zawiera duże ilości witamin A, B1, B2, B3, C, a ponadto wapnia, potasu, żelaza, magnezu, aminokwasów, błonnika i przeciwutleniaczy. Stabilizuje poziom glukozy we krwi, wspiera metabolizm i pracę układu pokarmowego, podnosi odporność, dba o serce i układ krwionośny. Wybierz certyfikowane suplementy diety z moringą!
Moringa olejodajna
Moringa to pochodząca z Indii roślina stosowana od wieków w ajurwedzie i jako pokarm. Jest skarbnicą cennych składników – aminokwasów egzogennych, karotenoidów, soli mineralnych, błonnika, kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, glikozydów i naturalnych antybiotyków, dzięki którym zaliczana jest do grona superfood – super żywności. Warto poznać ją bliżej!
Moringa - co to jest?
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), która nazywana jest także drzewem chrzanowym, to gatunek tropikalnego drzewa zaliczanego do rodziny moringowatych (Moringaceae).
Gdzie rośnie moringa? Naturalnie występuje na terenie Indii i Pakistanu, ale obecnie uprawiana jest także w Ameryce Południowej, Afryce i w Azji.
Drzewo moringi dorasta do 10 m i ma luźną koronę z jasnozielonych liści o eliptycznym kształcie. Wydaje zebrane w wiechy żółte kwiaty oraz charakterystyczne zwisające owoce o długości do 60 cm.
Moringa - zastosowanie
Moringa ma bardzo szerokie zastosowanie i ze względu na swoją zasobność w ważne składniki nazywana jest „cudownym drzewem” lub „drzewem długiego życia”. Używana jest jako pokarm, w celach leczniczych, kosmetycznych, a także jako pasza dla zwierząt i składnik biopaliw.
Zastosowanie drzewa moringi olejodajnej:
- Owoce, liście oraz młode pędy – stosowane jako wartościowe pożywienie. Składniki te dostępne są też w formie suplementów diety.
- Korzenie – ich smak jest podobny do chrzanu, dlatego moringa jest nazywana także drzewem chrzanowym. Mają właściwości prozdrowotne.
- Kora – wyciąg z kory stosowany jest w celach leczniczych.
- Olej moringa – olej tłoczony z dojrzałych nasion. Może być stosowany jako naturalny kosmetyk, który ma właściwości natłuszczające, kojące, ujędrniające, rozświetla skórę i pomaga w walce z trądzikiem.
Moringa - skład
Najczęściej stosowane są liście moringi, które zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, dzięki którym zaliczają się do produktów superfood.
Składniki odżywcze w 100 g:
- Kaloryczność – 64 kcal,
- Węglowodany – 8,3 g,
- Białka – 9 g,
- Tłuszcze – 1,5 g,
- Błonnik pokarmowy – 2 g.
Na szczególną uwagę zasługują białka, ponieważ moringa zawiera pełną gamę aminokwasów egzogennych. Wśród aminokwasów obecnych w jej liściach znajdują się: arginina, alanina, leucyna, lizyna, walina, glicyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy.
Liście moringi są bogate w różnorodne związki o działaniu prozdrowotnym:
- Witaminy – witaminy A, C, E, witaminy z grupy B – foliany, niacyna (witamina B3, PP),
- Składniki mineralne – żelazo, potas, wapń, fosfor,
- Kwasy tłuszczowe – alfa-linolenowy i linolowy,
- Karotenoidy – beta-karoten, zeaksantyna, luteina,
- Flawonoidy – rutyna, kwercetyna i inne,
- Kwasy fenolowe – kwas chlorogenowy, galusowy i inne,
- Pozostałe związki – alkaloidy, fityniany, saponiny, glukozynolany.
Moringa - właściwości lecznicze
Posiadane przez liście drzewa moringa właściwości powodują, że są one stosowane jako naturalne remedium na gamę dolegliwości. Na co pomaga moringa? Dla kogo jest polecana?
Właściwości i działanie moringi:
- Nowotwory – dzięki antyoksydacyjnemu działaniu moringa olejodajna jest polecana w profilaktyce nowotworów, ponieważ unieszkodliwia wolne rodniki. Badania wskazują, że dzięki obecności glukozynolanów ma ona również potencjał w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, między innymi przy raku piersi, jelita grubego i trzustki.
- Stany przedcukrzycowe, cukrzyca – moringa wykazuje działanie hipoglikemiczne, czyli pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy (cukru) we krwi. Polecana jest też jako naturalny suplement dla cukrzyka.
- Działanie kardioprotekcyjne – obniża poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, dzięki czemu chroni układ krążenia i serce przed miażdżycą naczyń krwionośnych. Ponadto normalizuje poziom ciśnienia krwi i hamuje agregację płytek krwi, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów.
- Choroby neurodegeneracyjne – korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, dlatego obniża ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona. Z tego powodu polecana jest dla osób starszych.
- Dobry wzrok – karotenoidy w morindze dbają o prawidłowe widzenie i zapobiegają chorobom oczu jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
- Właściwości przeciwdrobnoustrojowe – badania wykazały, że ekstrakt z moringi hamuje rozwój bakterii, w tym Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhi, a także grzybów z gatunków Fusarium, Alternaria, Curvularia, Rhizoctonia.
- Tarczyca – moringa reguluje pracę tarczycy. Polecana jest między innymi dla osób, u których wystąpiła niedoczynność tarczycy, także na skutek autoimmunologicznego zapalenia tarczycy Hashimoto.
- Pamięć i koncentracja – cenne składniki suplementów z moringą pomagają w okresach wytężonej pracy umysłowej.
- Przemęczenie – stosowanie moringi dodaje energii.
- Anemia – dzięki zawartości żelaza pomaga osobom z niedokrwistością.
- Kości – duża ilość wapnia w morindze wpływa pozytywnie na stan kośćca.
- Dolegliwości stawowe – zmniejsza ilość cytokin zapalnych oraz czynnika reumatoidalnego, dlatego pomaga w dolegliwościach stawowych jak artretyzm, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów).
- Na odchudzanie – dzięki wielu witaminom, minerałom i błonnikowi wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, metabolizm, poprawia perystaltykę jelit. Z suplementami z drzewa moringa odchudzanie może przebiegać efektywniej.
- Skóra, włosy i paznokcie – bogactwo składników odżywczych powoduje, że systematyczne stosowanie moringi poprawia ich kondycję.
Moringa - suplementy
Moringa oleifera jest dostępna jako suplement w różnych postaciach, dlatego można dopasować je do swoich preferencji.
Rodzaje preparatów z moringą:
- Tabletki,
- Kapsułki,
- Proszek,
- Suszony liść,
- Sok,
- Olej.
Dostępne są także preparaty złożone, na przykład moringa, imbir i spirulina.
Moringa - dawkowanie
Najczęściej zalecane dawkowanie dla kobiet i mężczyzn to 1000-3000 mg dziennie. Dokładne informacje o dawkowaniu można znaleźć na etykiecie.
Czy można podawać dzieciom? Suplementy z liści moringa, na przykład w formie proszku dodawanego do innych produktów, mogą być podawane dzieciom.
Moringa - jak stosować?
Zasady suplementacji moringi olejodajnej:
- Kiedy stosować? Preparaty można stosować o dowolnej porze dnia, najlepiej przed posiłkiem lub w jego trakcie.
- Ile dziennie? Zwykle zaleca się stosowanie suplementu 1-2 razy na dzień.
- Jak spożywać? Zależnie od formy, na przykład w formie kapsułek, proszku dodawanego do żywności, napojów.
- Do czego dodawać? Proszek z moringi można dodawać do jogurtów, musli, owsianek, koktajli, zup, soków, wody. Ma delikatny posmak porównywalny do rzeżuchy, dlatego nie koliduje ze smakiem dań.
- Jak długo brać? Do ustąpienia dolegliwości albo stale jako element zdrowej diety.
Przeciwwskazania
Ze względu na brak badań preparatów z moringą nie poleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Moringa - skutki uboczne
Nie są znane skutki uboczne stosowania moringi. Dotychczasowe badania nie wykazały jej szkodliwości.
Moringa - gdzie kupić?
Suplementy diety z moringą olejodajną są sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich, sklepach z suplementami diety i aptekach.
Co wybrać?
Suplementy z moringą dostępne są w różnych postaciach. Jaka jest najlepsza? Warto szukać preparatów standaryzowanych i bio, o wysokiej ilości składników aktywnych.
Wśród polecanych preparatów znajdują się:
- Moringa Aliness Ekstrakt 20% 500 mg – kapsułki zawierające standaryzowany ekstrakt z moringi olejodajnej w ilości 500 mg ze 100 mg glikozydów.
- Moringa BeOrganic Proszek 200 g – proszek z mielonego liścia moringi z ekologicznych plantacji.
- Moringa BIO Ekstrakt 500 mg – zawiera ekologiczny ekstrakt 4:1 z liści moringi oraz błonnik akacjowy BIO.
Zamów produkty z moringą w sklepie Biostima!
Źródła:
1. Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Marzena Grdeń, Med Rodz 2017; 20(2): 111-117.
2. Rośliny lecznicze występujące w południowej części Indii, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak, Bernadetta Bienia, Herbalism nr 1(4) / 2018.
3. Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses, Farooq Anwar, Sajid Latif, Muhammad Ashraf, Anwarul Hassan Gilani, Phytotherapy Research, Volume 21, Issue 1 p. 17-25.
Sprawdź również
Zawsze darmowa przesyłka oraz darmowe zwroty
Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 250 zł