SOLGAR Omega-3 Naturalne Źródło EPA i DHA 60 kaps.
Opis
Omega-3 Solgar
Produkt ten stanowi skoncentrowane źródło oleju rybiego o gwarantowanej standaryzowanej zawartości Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 3 (EPA i DHA). Koncentrat oleju rybiego SOLGAR uzyskany jest z sardeli i sardynek. Dostarcza w jednej kapsułce porcję kwasów Omega 3 równą zalecanemu dziennemu spożyciu3.
SKŁADNIKI
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Koncentrat z oleju ryb (sardele, sardynki) – 1000 mg
w tym:
Kwas eikozapentaenowy (EPA)† – 160 mg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)† – 100 mg
† Wielonienasycone kwasy omega-3, w postaci naturalnych trójglicerydów.
Składniki:
Koncentrat z oleju ryb (anchois, sardynki) w tym: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
SPOSÓB UŻYCIA
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki, planujące jakiekolwiek procedury medyczne lub chirurgiczne lub osoby chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
DLA KOGO
• Dla osób, które chcą zadbać o serce;
• Dla osób, które chcą wspomóc prawidłowe funkcje mózgu i wzroku.
BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
BADANIA NAUKOWE
• Postać naturalnych trójglicerydów z oleju z ryb charakteryzuje się jedną z najwyższych biodostępności spośród różnych form DHA i EPA1.
• DHA i EPA może powstawać w organizmie w wyniku przemiany kwasu alfa-linolenowego (ALA) dostarczonego z dietą, jednak jest to proces nieefektywny (przemiana w EPA wynosi ok. 8-12%, a w DHA ok. 1%)2.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, przy dziennym spożyciu 250 mg EPA i DHA.
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, przy dziennym spożyciu 250 mg DHA.
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, przy dziennym spożyciu 250 mg DHA.
CHARAKTERYSTYKA
• Bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z oleju z sardeli i sardynek poławianych w Oceanie Spokojnym w pobliżu Chile i Peru.
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) w łatwo przyswajalnej formie naturalnych trójglicerydów1.
• Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć w odpowiedniej ilości2.
BIBLIOGRAFIA
1. PLEFA 2010; 83:137-141.
2. Am. J. Clin. Nutr. 2006; 84:44-53.
3. Red. Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!