SOLGAR Beta Glukany 60 tab.
towar niedostępny
Opis
Beta Glukany Solgar
Beta Glukany firmy Solgar są otrzymywane w naturalny sposób z koncentratu ścianek komórkowych drożdży. Oprócz beta 1,3 glukanów, nasz naturalny koncentrat ścianek komórkowych drożdży zawiera też beta 1,6 glukany.
SKŁADNIKI
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (3 tabletki) zawiera:
Beta 1,3 glukany i Beta 1,6 glukany (z koncentratu ścianek komórkowych drożdży) – 600 mg
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza, Beta 1,3 glukany i Beta 1,6 glukany (z koncentratu ścianek komórkowych drożdży), substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe, emulgator: guma celulozowa, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja glazurująca: hydroskypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja glazurująca: glicerol (roślinny).
SPOSÓB UŻYCIA
Osoby dorosłe 3 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby z alergią na drożdże powinny unikać tego produktu.
DLA KOGO
• Dla osób, które chcą wspomóc funkcje układu odpornościowego;
• Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w beta-glukany
BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
BADANIA NAUKOWE
• Zależnie od budowy strukturalnej związanej z występowaniem wiązań glikozydowych, beta-glukany dzielą się na różne grupy. Te, które występują w ścianach komórkowych drożdży, składają się z łańcucha cząsteczek D-glukozy połączonych między sobą wiązaniami beta-(1,3) od którego odchodzą krótkie łańcuchy boczne D-glukozy przyłączone do łańcucha głównego wiązaniami beta-(1,6) glikozydowymi1.
• Beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,4-) glikozydowych pochodzą głównie ze zbóż, a beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,6-) glikozydowych pochodzą z grzybów, drożdży i bakterii2.
• Beta-glukany aktywują makrofagi (komórki żerne) tworzące tak zwaną pierwszą linię obronną organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie obcych komórek w organizmie3,4.
• W wyniku przyłączenia beta-glukanu do specyficznych receptorów występujących na powierzchni komórek układu odpornościowego – makrofagów, monocytów, limfocytów T i B oraz neutrofili, wykazuje on w warunkach in vitro działanie immunostymulujące3,5.
• Beta-glukany o wiązaniach 1,3- i 1,6-glikozydowych o długich rozgałęzionych łańcuchach bocznych mogą pełnić funkcję prebiotyków stymulujących wzrost i aktywność pożądanej, naturalnej flory jelitowej1.
CHARAKTERYSTYKA
• Beta-glukany to długołańcuchowe polisacharydy zbudowane z cząsteczek glukozy, klasyfikowane jako błonnik pokarmowy.
• Produkt zawiera formę beta-glukanów połączonych wiązaniami beta-1,3- i beta-1,6-glikozydowymi, otrzymanymi ze standaryzowanego naturalnego koncentratu ścianek komórkowych drożdży.
BIBLIOGRAFIA
1. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2010; 59(1-2):151-160.
2. Bromat. Chem. Toksykol. 2013; 2:162-170.
3. Pol. Merk. Lek. 2012; 196:217-220.
4. Nutrition Journal 2014; 13:38.
5. Physiology & Behavior 2008; 94:276–284
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!