Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Maca
Maca (Lepidium Meyenii), nazywana też żeń-szeniem peruwiańskim, jest warzywem korzeniowym rosnącym dziko w Andach. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym zyskała sobie miano superfood. W tradycyjnej medycynie korzeń maca stosowany jest jako środek wzmacniający i przeciwdziałający zmęczeniu. Ze względu na zawartość aminokwasu argininy wspomaga także męską potencję i pracę prostaty. U kobiet łagodzi przebieg miesiączek i menopauzy. Maca zawiera również dużo błonnika, który dba o działanie układu trawiennego i wspiera odchudzanie. Kup teraz w sklepie Biostima!
54,25 zł
Cena regularna:
58,39 zł
46,31 zł
Cena regularna:
49,85 zł
26,39 zł
Cena regularna:
27,60 zł
19,17 zł
Cena regularna:
19,89 zł
20,90 zł
Cena regularna:
21,68 zł
14,35 zł
Cena regularna:
15,11 zł
35,77 zł
Cena regularna:
37,13 zł
20,76 zł
Cena regularna:
21,55 zł
14,17 zł
Cena regularna:
14,71 zł
35,96 zł
Cena regularna:
37,58 zł
35,96 zł
Cena regularna:
37,58 zł
52,56 zł
Cena regularna:
54,93 zł
64,60 zł
Cena regularna:
67,51 zł
48,07 zł
Cena regularna:
50,24 zł
Korzeń maca – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Korzeń pochodzący z rośliny Lepidium meyenii, czyli maca (czyt. maka) zawiera szereg cennych składników aktywnych i dzięki nim pomaga w różnych dolegliwościach. Kiedy warto zdecydować się na jego zastosowanie?
Co to jest maca?
Maca peruwiańska czy pieprzyca peruwiańska (Lepidium meyenii) jest rośliną zaliczaną do rodziny kapustowatych, która występuje naturalnie w górach Andach znajdujących się na obszarze Peru.
Pod względem wyglądu roślina ta przypomina pietruszkę, rzodkiewkę lub rzepę. Składa się z korzenia w kolorze białym, żółtym, purpurowym, czerwonym albo czarnym oraz zielonej naci wystającej ponad powierzchnię ziemi. Cechuje się wysoką odpornością na niskie temperatury. Najcenniejszą częścią rośliny jest jej jadalny korzeń, który jest bogaty w wiele wartościowych substancji.
Korzeń maki od wielu wieków używany jest w medycynie ludowej Południowej Ameryki. Ze względu na swoje dobroczynne właściwości nazywany jest on także peruwiańskim żeń-szeniem albo skarbem Inków. Dzisiaj dostępny jest on również w formie wygodnych w stosowaniu suplementów diety – można kupić go jako sproszkowany korzeń oraz jako tabletki i kapsułki zawierające ekstrakt.
Korzeń maca – składniki aktywne
W korzeniu maca znajduje się wiele cennych składników aktywnych, które wpływają na jego właściwości lecznicze.
Maca – skład:
- Aminokwasy – w tym wartościowe aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntetyzować, między innymi arginina, izoleucyna, leucyna, walina, metionina, lizyna, treonina, histydyna, fenyloalanina,
- Kwasy tłuszczowe, w tym makaeny i makamidy, które są amidami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – to właśnie one mają odpowiadać za działanie korzenia maki w kierunku poprawy funkcji seksualnych,
- Flawonoidy, antocyjany – związki o właściwościach przeciwutleniających,
- Witaminy – witamina A, witamina C, witamina E, witaminy z grupy B,
- Minerały – miedź, żelazo, cynk, wapń,
- Sterole roślinne – stygmasterol, sitosterol oraz kampesterol,
- Garbniki,
- Saponiny,
- Glukozynolany,
- Olejek eteryczny.
Wartości odżywcze korzenia maca
Maca ma przyjemny, orzechowy i słodki smak, dlatego używana jest jako składnik wielu dań.
Korzeń ten jest popularną potrawą ludności zamieszkującej Andy. Nadaje się do gotowania i pieczenia, a także do suszenia i mielenia na proszek, który używany jest do przygotowywania wypieków oraz napoju alkoholowego nazywanego maca-chichi.
W innych krajach poza Peru maca dostępna jest głównie w formie sproszkowanej oraz jako ekstrakt z korzenia w suplementach diety.
Sproszkowany korzeń maca – wartości odżywcze w 100 g:
- Kaloryczność – około 370 kcal,
- Węglowodany – 76 g,
- Białko – 14 g,
- Tłuszcze – 1,5 g.
Maca – właściwości lecznicze
Korzeń maca ze względu na wiele wartościowych składników aktywnych wspomaga pracę różnych narządów oraz układów organizmu człowieka. Wielowiekowe tradycje jego stosowania przez ludy peruwiańskich Andów oraz współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest to surowiec wykazujący szereg prozdrowotnych właściwości.
Główne właściwości lecznicze korzenia maca:
- Podnosi wydolność i witalność organizmu,
- Ma działanie antyoksydacyjne,
- Wzmacnia libido,
- Wspiera funkcje seksualne,
- Podnosi płodność u mężczyzn i u kobiet,
- Łagodzi skutki menopauzy,
- Jest adaptogenem – pomaga w przystosowaniu się do zmiennych warunków otoczenia,
- Obniża poziom stresu,
- Wspiera funkcje kognitywne,
- Poprawia samopoczucie,
- Wzmacnia odporność.
Korzeń maca – zastosowanie
Najczęściej korzeń maca jest stosowany w celu poprawy funkcji seksualnych u mężczyzn oraz u kobiet. Wspomaga on także płodność. Ponadto rekomendowany jest dla kobiet z menopauzą. Poza tym zastosowaniem może być on bardzo pomocny w zapobieganiu oraz w kuracji wielu innych dolegliwości. Na co jest polecany?
Maca – działanie prozdrowotne:
- Libido – pozytywna zależność maca a libido została udowodniona w badaniach naukowych. Według nich spożywanie sproszkowanego korzenia wywołuje większe pożądanie seksualne. Zauważono jednocześnie, że maca nie wpływa na poziom testosteronu u mężczyzn, dlatego jej działanie na libido nie jest powiązane bezpośrednio z poziomem hormonów płciowych.
- Potencja męska – korzeń maca pomaga w poprawie potencji u mężczyzn doświadczających zaburzeń erekcji. Ma to wynikać z zawartości argininy oraz związków jak makaeny i makamidy, które obecne są w tym surowcu.
- Płodność – u mężczyzn spożywających korzeń maca zauważa się zwiększoną spermatogenezę, czyli produkcję plemników oraz poprawę ich ruchliwości, natomiast u kobiet ma wpływać on na zwiększenie wydzielania hormonu luteinizującego. Przez takie działanie roślina ta ma wspomagać płodność i polecana jest parom doświadczającym trudności z doczekaniem się potomstwa.
- Menopauza – maca jest tradycyjnie zalecana u kobiet w wieku menopauzalnym. Pomaga w niwelowaniu objawów jak przemęczenie, trudności ze snem, nerwowość, nocne poty, uderzenia gorąca, problemy w koncentracji. Wynika to prawdopodobnie z wpływu maki na wydzielanie hormonów, w tym hormonu luteinizującego.
- Osteoporoza – u kobiet ludów żyjących w Andach zauważa się niższą zapadalność na osteoporozę w okresie po menopauzie. Korzeń maca ma wpływać na zawartość wapnia w kościach i przeciwdziałać ich złamaniom na skutek stopniowego zaniku tkanki kostnej.
- Stres – maca jest traktowana jako adaptogen, który ma pomagać organizmowi w dostosowywaniu się do zmiennych warunków otoczenia wpływających również na psychikę. Właśnie dlatego wspiera obniżanie poziomu stresu, zdenerwowania.
- Depresja – pojawiają się doniesienia o pozytywnym wpływie tej rośliny na stan psychiczny osób doświadczających depresji. Ponadto ma ona zmniejszać zaburzenia seksualne, które są efektem zażywanych leków przeciwdepresyjnych (SSRI).
- Pamięć i koncentracja – adaptogenne działanie peruwiańskiego żeń-szenia pomaga osobom z obniżonymi funkcjami kognitywnymi. Wspiera dobrą pamięć i koncentrację, dlatego polecany jest on także uczniom, studentom, seniorom.
- Przemęczenie – maca ma działanie energetyzujące, podnoszące witalność, dlatego pomaga ona osobom, które często zauważają u siebie brak energii.
- Treningi sportowe – dzięki temu, że roślina ta wspomaga wydolność i dodaje energii, jest ona często używana przez sportowców. Polecana jest przede wszystkim przed treningami.
- Choroba wysokogórska – przeprowadzone badania naukowe wskazują, że stosowanie korzenia redukuje objawy choroby wysokogórskiej.
Jak stosować korzeń maca?
Maca może być używana na dwa sposoby – w postaci sproszkowanej lub jako suplement diety w formie kapsułki lub tabletki.
Najczęściej maca w proszku służy do sporządzenia napoju. Można wymieszać ją razem z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym. Świetnie nadaje się też do koktajli, smoothies. Może być także dodawana do potraw. Z czym jeść ją w takiej postaci? Sproszkowany korzeń maca może być dodawany między innymi do jogurtów, owsianek, a nawet do wypieków.
Stosowanie tabletek i kapsułek jest dla wielu osób wygodniejsze, ponieważ nie ma konieczności dodawania sproszkowanego korzenia do innych potraw.
Kiedy efekty jej stosowania zaczynają być widoczne? Zwykle wystarczy około miesiąc jej regularnego zażywania, by uzyskać pozytywne rezultaty.
Zasady suplementowania korzenia maca:
- Należy zawsze postępować zgodnie z zaleceniami producenta preparatu.
- Maki w proszku oraz suplementów z maką nie zaleca się stosować przed snem, ponieważ mogą spowodować trudności w zasypianiu.
- Nie zaleca się poddawania proszku działaniu wysokiej temperatury, ponieważ może to spowodować obniżenie jego właściwości leczniczych.
Maca – dawkowanie
Przy dawkowaniu korzenia maca należy postępować zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu produktu.
Przy stosowaniu sproszkowanego korzenia najczęściej zaleca się dawkowanie wynoszące 1-2 łyżeczki proszku dziennie, czyli około 3-6 g.
Dla suplementów diety rekomendowana dawka dzienna to 500-3000 mg ekstraktu z korzenia maca dziennie.
Przeciwwskazania dla korzenia maca
Stosowanie korzenia Lepidium meyenii nie jest wskazane u osób z uczuleniem na ten składnik oraz inne składniki preparatu.
Maca nie powinna być stosowana też przez osoby chorujące na tarczycę, ponieważ może wpływać na jej pracę.
Korzeń maca w ciąży i podczas karmienia piersią
Maca nie powinna być wykorzystywana u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, ponieważ nie przeprowadzono żadnych badań na temat bezpieczeństwa jej zażywania w tych grupach.
Maca – skutki uboczne
Według dotychczas przeprowadzonych badań korzeń maca jest produktem bezpiecznym, niewywołującym skutków ubocznych.
U niektórych osób stosowanie korzenia maca może powodować pojawienie się zaburzeń snu, zwłaszcza wtedy, gdy jest on zażywany na noc.
Korzeń maca – gdzie kupić?
Suplementy diety z maką są obecnie oferowane przez wielu sprzedawców. Można kupić je stacjonarnie oraz w internecie, między innymi w aptekach, zielarniach, sklepach ze zdrowymi produktami.
Maca – cena
Za opakowanie tabletek lub kapsułek zawierających ekstrakt z korzenia maca należy zapłacić około 40-50 złotych. Sproszkowany korzeń maca do dodawania do napojów i potraw to wydatek około 14-20 złotych za 200 g.
Jaki suplement z korzeniem maca wybrać?
Najlepiej wybrać produkt od uznanej marki w odpowiadającej swoim potrzebom formie, na przykład jako sproszkowana maca do dodawania do dań czy maca w kapsułkach albo w tabletkach.
Przy wyborze warto zwrócić uwagę na parametr DER (Drug Extract Ratio), który odnosi się do koncentracji ekstraktu. Im wyższa wartość DER, tym więcej surowca wykorzystano do produkcji 1 g ekstraktu. Zaleca się stosowanie preparatów o DER 30:1 lub 10:1, co oznacza, że pozwalają one na uzyskanie lepszych efektów suplementacji.
Dobrym wyborem będzie także maca bio opatrzona certyfikatem ekologicznym. Świadczy to o tym, że uprawa odbywała się zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez udziału szkodliwych nawozów i pestycydów.
Jednym z polecanych suplementów diety z korzeniem maca jest Maca Aliness Ekstrakt 10:1 600 mg 100 tab. Zawiera on ekstrakt z korzenia maca (Lepidium meyenii) DER 10:1 w ilości 600 mg na jedną tabletkę, co odpowiada 6 g suszonego korzenia.
Źródła:
1. Maca (Lepidium Meyenii) – właściwości prozdrowowtne, Marzena Grdeń, Anna Gramza-Michałowska, Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 2017.
2. Maca – Lepidium peruvianum = Lepidium meyenii, Henryk Różański, https://rozanski.li/37/maca-lepidium-peruvianum-lepidium-meyenii/.
3. maca: from the lost crop of the Incas to the miracle of the Andes. A foodsecurity study, Gustavo F. Gonzales, Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 17(1):16-36,2010.
4. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men, G F Gonzales, A Cordova, C Gonzales, A Chung, K Vega, A Villena, Asian J Androl. 2001 Dec;3(4):301-3.
5. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content, Nicole A Brooks, Gisela Wilcox, Karen Z Walker, John F Ashton, Marc B Cox, Lily Stojanovska, Menopause. Nov-Dec 2008;15(6):1157-62.
6. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction, Christina M Dording, Lauren Fisher, George Papakostas, Amy Farabaugh, Shamsah Sonawalla, Maurizio Fava, David Mischoulon, CNS Neurosci Ther. Fall 2008;14(3):182-91.
7. Effect of ethanol extract of Lepidium meyenii Walp. on osteoporosis in ovariectomized rat, Yongzhong Zhang, Longjiang Yu, Mingzhang Ao, Wenwen Jin, J Ethnopharmacol. 2006 Apr 21;105(1-2):274-9.