Wysyłamy już w 24h
Dostawa gratis od 250zł
Menu
Szukaj
Koszyk

Acerola W Proszku

Acerola w proszku jest wygodnym w stosowaniu, bogatym źródłem naturalnej witaminy C. Acerola (Malpighia Glabra), określana jako wiśnia z Barbados, zawiera najwięcej kwasu askorbinowego ze wszystkich poznanych roślin – nawet do 2500 mg w 100 g miąższu. Suplementy z acerolą w proszku wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają układ odpornościowy, krążeniowy i nerwowy, dbają o prawidłowy metabolizm, stan kości, stawów i skóry przez wsparcie produkcji kolagenu. Zamów najwyższej jakości suplementy z ekstraktem z aceroli w proszku w sklepie internetowym Biostima!

Acerola w proszku – właściwości i dawkowanie. Jak ją stosować?

Uznawana jest za najbogatsze źródło witaminy C wśród roślin – acerola jest sposobem na naturalną suplementację, a dzięki praktycznej sproszkowanej formie jej stosowanie jest jeszcze łatwiejsze. Co warto wiedzieć na temat aceroli w proszku?

Acerola – co to jest?

Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L. lub Malpighia punicifolia), która określana jest również jako wiśnia z Barbados, nadgwiazdka granatolistna albo jako acerola, to roślina występująca na terenie Ameryki Południowej, Środkowej oraz w południowej części Ameryki Północnej.

Ma ona formę rozłożystego krzewu albo niskiego drzewa z wiecznie zielonymi liśćmi. Wydaje czerwone lub różowe kwiaty, z których powstają małe, czerwone owoce o trójdzielnej budowie. Owoce aceroli są soczyste i mają orzeźwiający, kwaśny smak.

Z owoców tych wytwarza się dżemy, soki i inne przetwory, a także służą one do produkcji suplementów diety, które zawierają ekstrakt z aceroli w proszku.

Acerola w proszku – właściwości

Acerola jest uznawana za najbogatsze źródło witaminy C – kwasu askorbinowego. 100 g owoców aceroli posiada nawet ponad 1600 mg tej witaminy, podczas gdy pomarańcza czy cytryna zawierają jej jedynie około 53 mg w 100 g.

Witamina C jest bardzo ważną witaminą egzogenną o silnym działaniu przeciwutleniającym, która wpływa na szereg procesów zachodzących w ciele człowieka.

Główne właściwości aceroli w proszku:

  • Wspomaga działanie układu odpornościowego,
  • Chroni komórki ciała przed stresem oksydacyjnym,
  • Umożliwia produkcję kolagenu, który ma duże znaczenie dla skóry, tkanki łącznej, naczyń krwionośnych, dziąseł, stawów, chrząstek i kości,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Wzmacnia zęby, ponieważ neutralizuje bakterie powodujące próchnicę,
  • Poprawia wchłanianie żelaza,
  • Wspomaga metabolizm energetyczny i redukuje zmęczenie,
  • Wspiera pracę układu nerwowego, ponieważ wpływa na syntezę neuroprzekaźników i stabilizuje psychikę.

Acerola w proszku – jak stosować?

Stosowanie aceroli w proszku jest bardzo proste. Proszek można dodawać do napojów, na przykład do wody, soku albo innego zimnego płynu. Również można mieszać go razem z jogurtem czy owsianką.

Acerola w proszku – dawkowanie

Zalecane dawkowanie aceroli w proszku to najczęściej 1 mg dziennie w przypadku produktów standaryzowanych na zawartość 25% witaminy C. Oznacza to, że 1 mg proszku zawiera 250 mg witaminy C, co odpowiada 321% RWS – referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.

Nie należy przekraczać zalecanej dawki w ciągu dnia i stosować suplementu z acerolą zamiast zróżnicowanej diety.

Acerola w proszku – jaka najlepsza?

Jeśli chodzi o preparaty takie jak acerola w proszku opinie są przeważająco pozytywne. Jak znaleźć najlepszy suplement?

Wybierając preparat, warto zwrócić uwagę na to, czy bazuje on na standaryzowanym ekstrakcie. Oznacza to, że zawiera precyzyjnie określoną dawkę substancji aktywnej. Dobrym wyborem będzie również acerola bio, która pozyskiwana jest z ekologicznych plantacji.

Ile kosztuje acerola w proszku?

W przypadku preparatów jak acerola w proszku cena najczęściej wnosi około 30 złotych za 100 g.

Źródła:
1. Belwal, Tarun, et al. "Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food." Trends in food science & technology 74 (2018): 99-106.
2. Prakash, Anand, and Revathy Baskaran. "Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers." Journal of food science and technology 55 (2018): 3373-3384.
3. E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, "Postępy Fitoterapii", nr 2 2012.

Sprawdź również

Zawsze darmowa przesyłka oraz darmowe zwroty

Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 250 zł

SEZON WIOSNA 2024

STYLOWOŚĆ W KAŻDYM SZWIE