Dlaczego Biostima?
Szeroki wybór suplementów, ponad 2500 produktów w stałej ofercie, w najlepszych cenach na rynku.
Jesteśmy czołowym sprzedawcą na Allegro, ale to na Biostima.pl oferujemy te same produkty w jeszcze lepszych cenach!
Produkty przechowywane w bezpiecznych warunkach, zgodnych z wymaganiami producentów.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Z nami zadbasz o zdrowie, dobre samopoczucie, wygląd.
Kategorie
Cena
-
od
do
Nie zapomnij użyć kodu RABAT10 dla ekstra rabatu! 🎁
Kup w przeciągu:
Wspaniałe nowości już na półkach! Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy! ✨😍
Odkryj dostępne kody rabatowe i zacznij oszczędzać!🎁🔖
Złap darmową dostawę! 🚚 Kupuj za minimum 250zł i nie płać za przesyłkę! 🛒
Acerola
Acerola to najbogatsze źródło naturalnej witaminy C. W 100 g zawiera aż 1600 mg kwasu askorbinowego! Dzięki wysokiej zawartości tego związku wspomaga działanie układu odpornościowego, a przez to redukuje ryzyko zachorowania na przeziębienia i grypę. Również jest silnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem, wspomaga działanie układu kostnego, stawowego, mięśniowego, serca i naczyń krwionośnych. Acerola oferowana jest w różnych formach – sproszkowanego ekstraktu, tabletek, kapsułek, soków. Postaw na suplementy diety zawierające naturalną witaminę C!
79,90 zł
22,99 zł
36,59 zł
Cena regularna:
38,55 zł
27,42 zł
Cena regularna:
28,89 zł
17,11 zł
Cena regularna:
17,75 zł
103,87 zł
Cena regularna:
108,62 zł
26,70 zł
Cena regularna:
27,72 zł
Acerola - informacje
Acerola jest tropikalnym drzewem, które wywodzi się z Ameryki. Wydawane przez nią owoce są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – 100 g zawiera aż 1400-2500 mg tej witaminy!
Acerola - co to jest?
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), określana także jako acerola, wiśnia z Barbados albo nadgwiazdka granatolistna, jest rośliną wchodzącą w skład rodziny malpigiowatych występującej w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Rośnie głównie na obszarze Karaibów, Amazonii oraz w Ameryce Środkowej. Uprawiana jest także na Wyspach Kanaryjskich i Madagaskarze.
Acerola ma postać niskiego drzewa lub rozłożystego krzewu, który dochodzi do wysokości 2-3 m. Ma giętkie gałązki, owalne liście w ciemnozielonym kolorze i wydaje czerwone lub różowe kwiaty.
Najcenniejszą częścią rośliny są małe owoce pestkowe w kolorze czerwonym, o charakterystycznym trójdzielnym i lekko spłaszczonym kształcie. Owoce te są soczyste i mają wyjątkowo kwaśny smak.
Owoce aceroli spożywane są na surowo, a także służą do przygotowywania soków, syropów, konfitur, dżemów, są poddawane suszeniu i mrożeniu. Dodatkowo ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne są one stosowane do produkcji suplementów diety.
Wartości odżywcze
W owocach malpigii granatolistnej znajduje się wiele składników odżywczych oraz cennych związków aktywnych.
Wartości odżywcze aceroli w 100 g:
- Węglowodany: 7,7 g.
- Białka: 0,4 g.
- Tłuszcze: 0,3 g.
- Błonnik: 1,1 g.
- Energia: 32 kcal.
Związki aktywne
Acerola jest bogatym źródłem witaminy C – zawiera jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe, aronia oraz czarna porzeczka. Wystarczą jedynie 3 owoce aceroli, aby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Ponadto zawierają wiele innych cennych substancji o dobroczynnym działaniu dla zdrowia.
Składniki czynne w owocach aceroli:
- Witamina C – nawet około 1400–2500 mg na 100 g owoców, co stanowi około 3% ich masy całkowitej. To, ile witaminy C zawierają owoce, zależne jest od ich miejsca zbioru i dojrzałości. Większa ilość kwasu askorbinowego znajduje się w owocach zielonych niż dojrzałych.
- Inne witaminy – witamina A z karotenoidów, witaminy z grupy B – B1, B2, PP, witamina E.
- Składniki mineralne – żelazo, wapń, fosfor.
- Aminokwasy – prolina, kwas asparaginowy (DAA), kwas gamma-aminomasłowy (GABA), alanina, seryna.
- Polifenole – w szczególności rutyna i kwercetyna.
- Antocyjany o właściwościach przeciwutleniających.
- Cukry – fruktoza, glukoza.
Acerola - właściwości
Prozdrowotne właściwości aceroli wynikają przede wszystkim z dużej ilości witaminy C w jej owocach. Dodatkowo są one związane z innymi składnikami o właściwościach przeciwutleniających – karotenoidami, antocyjanami.
Główne właściwości aceroli:
- Działa antyoksydacyjnie – przeciwutleniająco, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki i spowalnia procesy starzeniowe komórek, wykazuje właściwości antynowotworowe.
- Poprawia pracę układu odpornościowego – powoduje zwiększenie odporności organizmu na infekcje.
- Zmniejsza stany zapalne – pomaga w redukcji zapaleń narządów i układów ciała.
- Wspomaga produkcję kolagenu – poprawia strukturę stawów, chrząstek, naczyń krwionośnych i skóry.
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego – mózgu, komórek nerwowych, zwiększa produkcję neuroprzekaźników. Dodatkowo wspiera działanie psychiki.
- Wspomaga działanie układu krążeniowego – rozszerza i uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje agregację płytek, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu.
- Redukuje poziom hemoglobiny glikowanej – badania udowodniły obniżenie hemoglobiny glikowanej przez acerolę, która określa długoterminowe stężenie glukozy we krwi, dlatego może ona wykazywać działanie przeciwcukrzycowe.
- Zwiększa wchłanianie żelaza – witamina C zawarta w aceroli poprawia absorpcję żelaza, dzięki temu zmniejsza ryzyko niedokrwistości.
- Podnosi przyswajalność wapnia – wzmacnia strukturę kości i zębów.
- Wspomaga metabolizm – przyspiesza przemianę materii, poprawiając pracę układu pokarmowego.
- Podnosi witalność – redukuje uczucie zmęczenia, znużenia, dodaje energii do działania.
Zastosowanie
Owoce aceroli, przygotowywane z nich przetwory oraz suplementy diety mogą być używane w celach profilaktycznych oraz w celu redukcji objawów dolegliwości. Na co pomaga malpigia granatolistna?
Wskazania do stosowania aceroli:
- Profilaktyka infekcji – pozytywny wpływ witaminy C na układ odpornościowy redukuje ryzyko zachorowania na przeziębienia, grypy oraz inne zakażenia.
- Profilaktyka nowotworów – ze względu na duże ilości witaminy C oraz przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.
- Choroby sercowo-naczyniowe – stosowanie aceroli polecane jest w przypadku osób z ryzykiem dolegliwości, jak choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca), miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
- Choroby neurodegeneracyjne – ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy i innych składników acerola pomaga w zmniejszeniu ryzyka schorzeń układu nerwowego, między innymi choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.
- Dolegliwości układu kostnego – poprawia przyswajalność wapnia i polecana jest w stanach po załamaniach, jako profilaktyka osteoporozy.
- Dolegliwości stawowe – bóle reumatyczne, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), kontuzje stawów ze względu na witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu.
- Niedokrwistość – witamina C poprawia wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii.
- Cukrzyca – może pomagać w normalizacji poziomu glukozy we krwi.
- Zmęczenie – energetyzujące działanie aceroli powoduje, że jest ona polecana u osób często doświadczających uczucia przemęczenia, znużenia.
- Dolegliwości skórne – wspomaga naturalne procesy regeneracji skóry, sprzyja produkcji kolagenu i elastyny, niszczy wolne rodniki powodujące szybsze starzenie się skóry. Acerola jest też składnikiem kosmetyków, przede wszystkim wskazanych dla skóry zmęczonej, szarej, dojrzałej, naczynkowej.
- Trudno gojące się rany – witamina C przyspiesza regenerację skóry, pomagając w szybszym gojeniu się ran.
- Uprawianie sportów – stosowanie witaminy C, także w formie naturalnej jak acerola, polecane jest u osób trenujących.
Suplementacja
W sprzedaży można znaleźć szeroką gamę suplementów diety zawierających acerolę. Są one stosowane głównie jako źródło naturalnej witaminy C, które cechuje się bardzo dobrym stopniem bioprzyswajalności.
Preparaty z wiśnią z Barbadosu można zakupić w różnych wariantach:
- Tabletki i kapsułki.
- Proszek.
- Pastylki - acerola do ssania.
- Sok z owoców.
- Dżemy i konfitury.
Acerola w proszku i w tabletkach - dawkowanie
Referencyjna Wartość Spożywcza (RWS) dla witaminy C dla osoby dorosłej wynosi 80 mg na dobę. W okresie zwiększonego zapotrzebowania można stosować wyższe dawki.
Sugerowane dawkowanie aceroli:
- Dla suplementów diety zawierających acerolę w tabletkach w dawce 500 mg – 1-3 tabletki dziennie, co odpowiada 125-375 mg witaminy C.
- Dla suplementów diety zawierających acerolę w proszku – około 1 g dziennie.
U dzieci suplementację zaleca się od 3. roku życia. Minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dzieci 2 mg na 1 kg masy ciała.
Jak stosować?
Preparaty z acerolą powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać sugerowanej dawki produktu.
Zasady suplementacji:
- Kiedy stosować? Głównie w okresie zwiększonego zapotrzebowania, między innymi w sezonie jesienno-zimowym.
- Przed, w trakcie czy po posiłku? Acerolę najlepiej zażywać razem z posiłkiem.
- Jak korzystać z aceroli w proszku? Można rozpuszczać ją w wodzie, dodać do innych napojów, jogurtu, twarożku, soku, musli.
- Jak stosować u dzieci? Najlepiej wybrać acerolę w proszku, która jest łatwiejsza do stosowania niż w tabletkach. Można także używać przetworów jak dżemy, konfitury, soki.
- Acerola czy witamina C? Zarówno jeden, jak i drugi preparat daje podobne efekty, przy czym witamina w suplementach z acerolą ma naturalne pochodzenie, natomiast inne środki zawierające witaminę C mogą wykorzystywać związek syntetyzowany w warunkach laboratoryjnych.
Acerola - przeciwwskazania
Acerola w ciąży
Wiśnia z Barbados oraz suplementy diety, jakie na niej bazują, nie są zalecane do stosowania u kobiet w ciąży, karmiących oraz u małych dzieci ze względu na brak badań potwierdzających bezpieczeństwo korzystania z nich w tych grupach. Przed zastosowaniem najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Główne przeciwwskazania dotyczą alergii na substancje aktywne preparatów z acerolą. Ze względu na zdolność do produkcji lateksu przez krzew aceroli jego owoce mogą powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na lateks.
Ostrożność w stosowaniu dużych dawek witaminy C powinny również zachować osoby ze schorzeniami nerek i wątroby.
Acerola - gdzie kupić?
Acerolę oraz preparaty z acerolą można zakupić w sklepach prowadzących sprzedaż suplementów diety, aptekach i zielarniach.
Zakup świeżych owoców sprowadzanych z Ameryki nie jest możliwy, ponieważ bardzo źle znoszą one transport, dlatego najczęściej oferowane są po obróbce.
Acerolę można również uprawiać samodzielnie i korzystać ze świeżych owoców. Nasiona dostępne są w sklepach internetowych.
Co wybrać?
Dobre preparaty z acerolą powinny bazować na naturalnym ekstrakcie (wyciągu) z owoców aceroli i nie zawierać wielu dodatkowych domieszek, w szczególności sztucznych wypełniaczy, alergenów. Wybierając suplement diety z acerolą, należy także dopasować go do swoich wymagań, w tym ulubionej formy oraz zapotrzebowania na witaminę C.
Polecane preparaty z acerolą:
- Acerola Aliness – suplement zawierający naturalny ekstrakt z owoców aceroli w dawce 500 mg w jednej tabletce, w której znajduje się 125 mg witaminy C.
- Acerola Aliness w proszku – bazuje na sproszkowanym wyciągu z owoców aceroli. Należy stosować 1/4 albo 1/2 miarki proszku dziennie, na przykład rozpuścić go w ciepłej wodzie, dodać do twarożku, jogurtu, musli. Opakowanie ma do 250 porcji.
- Acerola Aliness ze stevią – preparat w formie tabletek do ssania ze stevią. Jedna tabletka zawiera 125 mg witaminy C. Stevia jako naturalny słodzik nadaje tabletkom przyjemny smak.
Najlepsze suplementy diety z acerolą zamówisz w sklepie Biostima!
Źródła:
1. Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Jacek Majewski, Michał Orylski, Aleksander Całkosiński, Maciej Majewski, Medycyna Rodzinna, 2018, 2a, 32-35.
2. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Ewa Cieślik, Agnieszka Gębusia, Postępy Fitoterapii, 2012, 2, 93-100.
3. Acerola i aronia jako prozdrowotne składniki żywności funkcjonalnej. Czy pospolity polski owoc jest równie wartościowy?, Anna Oniszczuki, Kamila Kasprzak, Aptekarz Polski, 26.04.2020.
4. Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Tarun Belwal, Hari Prasad Devkota, Hanaa A. Hassan, Sudhir Ahluwalia, Mohamed Fawzy Ramadan, Andrei Mocan, Atanas G. Atanasov, Trends in Food Science & Technology, 74, 99-106.