SOLGAR Potas Glukonian Potasu 100 tab.
Opis
Glukonian Potasu Solgar
Potas w postaci glukonianu potasu. Dobrze przyswajalne źródło potasu14. Preparat standaryzowany, każda tabletka zawiera 99 mg jonów potasu.
Produkt odpowiedni dla wegan.
SKŁADNIKI
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 tabletki) zawiera:
Potas (glukonian potasu) – 396 mg (20% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
Potas (glukonian potasu); substancje wypełniające: fosforany wapnia, celuloza; substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu; substancja wypełniająca: guma celulozowa usieciowana; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
SPOSÓB UŻYCIA
Osoby dorosłe 1 tabletka cztery razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby z zaburzoną czynnością nerek powinny unikać suplementacji potasu, ze względu na ryzyko hiperkaliemii (nadmiar potasu), związanej z upośledzonym mechanizmem eliminacji tego składnika przez nerki3.
DLA KOGO
• Dla osób, które chciałyby zadbać o układ krwionośny;
• Dla osób, którym zależy na wsparciu mięśni i układu nerwowego;
• Dla osób aktywnych fizycznie.
BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
BADANIA NAUKOWE
• Wydajność wchłaniania potasu w formie glukonianiu w jelicie cienkim wynosi ok. 90%1.
• Badanie Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) zapoczątkowało tezę, że dieta bogata w potas wpływa na redukcję ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie diety dostarczającej 4700 mg potasu/dzień wpłynęło na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o około 5 mm Hg, a rozkurczowe o około 3 mm Hg w porównaniu z dietą typową dla większości Amerykanów, będącą źródłem zaledwie 1700 mg potasu dziennie4.
• W związku z tym, iż kolejne badania potwierdziły powyższą tezę, a ponadto stwierdzono, że potas ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu sercowonaczyniowego5, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2012 r. wydała zalecenia zwiększenia spożycia potasu w diecie zdrowych osób dorosłych do co najmniej 3510 mg/dobę6. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2016 r. ustalił normy na potas określając poziom wystarczającego spożycia na 3500 mg/dobę7. Wartość ta została przyjęta również przez polskich ekspertów8.
• Szacuje się, że spożycie potasu z dietą w Polsce jest niewystarczające i dotyczy co najmniej 80% osób dorosłych. Związane jest to m.in. ze zbyt małym spożyciem warzyw i owoców, które stanowią jego podstawowe źródło9. Do produktów bogatych w potas należą: suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele), pomidor, ziemniak, banan, awokado, szpinak, granat, pomarańcza, orzechy, nasiona roślin strączkowych10.
• Około 90% potasu zgromadzonego w organizmie znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, co związane jest z jego rolą w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i regulacją ciśnienia osmotycznego w komórkach8.
• Największe stężenie potasu obserwuje się natomiast w mięśniach szkieletowych, gdzie uczestniczy w pobudliwości nerwowomięśniowej (z udziałem pompy sodowo-potasowej), co umożliwia m.in. skurcz i rozkurcz mięśni2,11. Potas wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co może skutkować zmniejszeniem ciśnienia krwi, która przez nie przepływa12.
• Zapotrzebowanie na potas zwiększa się w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej oraz przebywających w środowisku o wysokiej temperaturze, co wiąże się m.in. z nasiloną utratą potasu wraz z potem13.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
• Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
• Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
CHARAKTERYSTYKA
• 396 mg potasu w porcji dziennej.
• Forma glukonianu potasu charakteryzująca się wysoką wchłanialnością1.
• Jeden z najważniejszych elektrolitów występujących w organizmie, warunkujący m.in. czynności życiowe komórki2.
BIBLIOGRAFIA
1. Am. J. Clin. Nutr. 2016; 104:346–353.
2. Forum Med. Rodz. 2009; 3(1):49–60.
3. Terapia 2013; 21(9):121-123.
4. Nutr. Rev. 2006; 64(2):53-56.
5. BMJ 2013;346:f1378.
6. Guideline: Potassium Intake for Adults and Children. Geneva: World Health Organization, Genewa, 2012.
7. EFSA Journal 2016; 14(10):4592.
8. Red. Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
9. WOBASZ II Project. Kardiol. Pol. 2016; 74(9):969-977.
10. Hypertension 2018; 71(6):1015-1022.
11. Physiol. Rev. 2003; 83(4):1269-1324.
12. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2006; 290(3):546 –552.
13. Eur. J. of Appl. Physiol. 2019; 119:361–375.
14. Nutrients. 2016 Jul; 8(7): 444.
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!