SOLGAR L-Lizyna 500 mg 50 kaps.
towar niedostępny
Opis
L-Lizyna Solgar
Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować. Wchodzi ona w skład wielu białek, które budują i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Białka tworzone są w naszym organizmie z odpowiednich aminokwasów i z odpowiedniej ich sekwencji (kolejności). Ta specyfika powoduje ogromną różnorodność białek, ale również odpowiada za ich specjalizację. Białka uczestniczą w tworzeniu hormonów białkowych, budują komórki układu odpornościowego, biorą udział w reakcjach enzymatycznych, budują i odbudowują tkanki (np. tworzenie kolagenu)9.
Umiarkowany wysiłek fizyczny i odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia nam trwanie w zdrowiu. Trwanie w zdrowiu to również sprawne siły samoobrony organizmu i regeneracji. Wszystkie te mechanizmy funkcjonują dzięki przemianie materii i odżywianiu.
Organizm ma możliwość tworzenia wyspecjalizowanych białek z udziałem lizyny, jeżeli w diecie spożywamy pokarmy z jej zawartością. Warto, więc uwzględnić w diecie: sery, jaja, ryby, fasolę (limeńską), mleko, ziemniaki, czerwone mięso, produkty sojowe, drożdże, kurczaki, wołowinę i jagnięcinę. Dieta zawierająca odpowiednią ilość aminokwasów może wspomóc organizm w szybszej regeneracji po urazach sportowych i zabiegach chirurgicznych10.
Wyniki badań sugerują, że lizyna może ułatwiać wchłanianie wapnia w jelitach i jednocześnie zmniejszać jego wydalanie z moczem4.
Solgar oferuje naturalne aminokwasy pochodzenia roślinnego. Aminokwasy w preparacie Solgara występują w „postaci wolnej”, co oznacza, że są lekkostrawne, wchłaniają się najskuteczniej i bezstratnie bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności ich trawienia.
SKŁADNIKI
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:
L-lizyna (w wolnej postaci, jako HCl) – 500 mg/1000 mg
Składniki:
L-lizyna (w wolnej postaci, jako HCl), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
SPOSÓB UŻYCIA
Osoby dorosłe 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej między posiłkami popijając sokiem lub wodą, lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
DLA KOGO
• Dla osób, które chcę uzupełnić dietę w lizynę;
• Dla osób starszych;
• Dla wegan.
BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
BADANIA NAUKOWE
• Lizyna określna jest w odniesieniu do białka roślinnego występującego w produktach zbożowych, jako aminokwas ograniczający. Przykładowo ryż zawiera niewielką ilość tego aminokwasu, w związku z czym białko w tym produkcie ma niską wartość biologiczną (nie zawiera pełnej puli niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach) właśnie z powodu małej ilości lizyny. Dieta wegańska oparta na produktach zbożowych, z pominięciem nasion strączkowych (nieco bogatszych w lizynę), może okazać się uboga w ten cenny aminokwas1.
• Lizyna jest jednym ze składników potrzebnych do syntezy karnityny, która bierze udział m.in. w metabolizmie tłuszczów2. W badaniu zaobserwowano znacząco niższy poziom karnityny w osoczu osób na diecie wegańskiej w porównaniu do osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego3. Niższy poziom karnityny wśród wegan powiązany był m.in. z mniejszym spożyciem lizyny w tej grupie.
• Wyniki badań wskazują, że lizyna (400 mg dziennie) może ułatwiać wchłanianie wapnia w jelitach i jednocześnie zmniejszać jego wydalanie z moczem4.
• Lizyna jest obecna w kolagenie5 i keratynie wchodzącej w skład włosów6.
• Badanie przeprowadzone wśród 93 rodzin z Syrii wykazało, że spożywanie przez 3 miesiące wzbogacanych w lizynę (4,2 g na kg mąki pszennej) produktów z pszenicy (pszenica jest naturalnie produktem ubogim w lizynę) wpłynęło na mniejsze wytwarzanie kortyzolu (hormonu stresu) w wyniku reakcji na stresową sytuację w przypadku kobiet7. Zaobserwowano również mniejsze pobudzenie współczulnego układu nerwowego mierzone na podstawie przewodnictwa skóry u mężczyzn. Suplementacja lizyny w ilości 1 g dziennie w grupie 271 osób z Ghany przez okres 16 tygodni wykazała wpływ na samopoczucie osób badanych, przejawiający się m.in. bardziej regularnym wypróżnianiem się oraz lepszym stanem dróg oddechowych w stosunku do grupy przyjmującej placebo8.
CHARAKTERYSTYKA
• L-lizyna w produkcie występują w wolnej postaci i pozyskiwana jest w procesie bakteryjnej fermentacji glukozy pochodzącej z kukurydzy.
• Lizyna jest niezbędnym aminokwasem egzogennym – organizm człowieka nie potrafi go produkować i musi on być dostarczony wraz z żywnością.
BIBLIOGRAFIA
1. Amino Acids 2018; 50:1685–1695.
2. Postepy Hig. Med. Dosw. 2005; 59:9-19.
3. Physiol. Res. 2000; 49(3):399-402.
4. Nutrition 1992; 8(6):400-405.
5. Essays Biochem. 2012; 52:113-33.
6. Clin. Exp. Dermatol. 2002; 27(5):396-404.
7. Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 2004; 101(22):8285-8288.
8. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 92:928–939.
9. https://www.researchgate.net/publication/316139245_Protein_Structure_and_Function
10. Sports Med. 2015; 45:93–104.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!