BŁYSKAWICZNA WYSYŁKA: zamów do 14:00 z dostawą InPost, a Twoją paczkę wyślemy jeszcze dziś!
Wysyłamy już w 24h
Dostawa gratis od 250zł
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Przejdź do sekcji Opinie

SOLGAR L-Glutamina 500 mg 50 kaps.

1 osoba kupiła ten produkt

77,66 zł
Cena regularna: 82,41 zł
-6%
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 66,40 zł
+17%
szt.
Dostępność:
ostatnie sztuki

Wysyłka: dzisiaj! - kup do 18:00 z dostawą InPost

Dostawa: u Ciebie!

Producent: Solgar (przejdź do produktów)

Kod produktu: SOL040

Kod kreskowy: 033984004054

Zapytaj o produkt
napisz: sklep@biostima.pl
Odpowiemy najszybciej jak to możliwe
Zamów telefonicznie
Infolinia: 509 502 468
od poniedziałku do piątku 9:00 - 16.00
Formy dostawy i płatności

Dostawa

  • InPost Paczkomat12,99zł
  • Kurier InPost 13,99zł
  • ORLEN Paczka 10,99zł
  • Kurier DPD 14,99zł
  • DPD Pickup 12,99zł
  • Kurier Pocztex 13,99zł
  • Punkt Pocztex, Żabka 12,99zł

Płatności

  • Płatność online / BLIK
  • Płatność przy odbiorze
  • Karty płatnicze
  • Google Pay
  • PayPo
  • Przelew tradycyjny
  • InPost Pay
Dostawa od 0 zł!
  • Dostawa od 0 zł:
  • 0 zł dla zakupów powyżej 249 zł!

Opis

L-Glutamina Solgar

Glutamina to jeden z najliczniej występujących aminokwasów w ciele człowieka.

FUNKCJONOWANIE MÓZGU
L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg. W mózgu jest przekształcana w dwa ważne związki, biorące udział w jego funkcjonowaniu: kwas gamma-aminomasłowy (GABA, ang. Gamma Amino Butyric Acid), pełniący rolę neuroprzekaźnika inhibitorowego (hamującego), oraz kwas glutaminowy, który jest z kolei neuroprzekaźnikiem pobudzającym1.

WSPARCIE JELIT
Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Jest ważnym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego (enterocytów)3.

BUDOWA MIĘŚNI
Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą9.

SKŁADNIKI

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

L-glutamina (w wolnej postaci) – 500 mg

Składniki:

L-glutamina (w wolnej postaci), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

SPOSÓB UŻYCIA

Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, z wodą lub sokiem, pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza.

Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

DLA KOGO

• Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu;
• Dla osób, które intensywnie ćwiczą i chcą uzupełnić dietę w glutaminę.

BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

BADANIA NAUKOWE

• Glutamina (Gln) jest aminokwasem niezbędnym do metabolizmu i funkcjonowania mózgu1. Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych) jest prekursorem dwóch neuroprzekaźników: glutaminianu (Glu), czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym.

• Kiedy glutamina jest uwalniana z astrocytów (komórek glejowych) do synapsy, zostaje wychwytywana przez określone transportery do neuronów i może zostać przekształcona w glutaminian przez glutaminazę aktywowaną fosforanem2. Ciąg tych procesów określany jest cyklem glutaminianowo – glutaminowym, który jest konieczny m.in. do zapewnienia precyzyjnej sygnalizacji neuronowej.

• L-glutamina to aminokwas występujący w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, płucach, wątrobie, mózgu i tkance żołądka w organizmie człowieka3. W mięśniach szkieletowych znajdują się największe ilości glutaminy (60% całkowitego zapasu tego aminokwasu) i to z nich odbywa się transport glutaminy do innych tkanek w organizmie.

• L-glutamina zawiera dwie grupy amoniaku – jedną pochodzącą ze swojego prekursora (czyli glutaminianu), a drugą z wolnego amoniaku we krwi3. Jedną z ról glutaminy jest udział w obiegu azotu w organizmie – może działać jako bufor, przyjmując, a następnie uwalniając go w razie zapotrzebowania organizmu na azot.

• Enterocyty, czyli komórki absorpcyjne znajdujące się w nabłonku jelitowym, wykorzystują glutaminę jako główne paliwo metaboliczne3. Enterocyty warunkują najistotniejsze funkcje jelita cienkiego: uczestniczą w końcowym procesie trawienia składników odżywczych oraz wchłaniania strawionych pokarmów4.

• Glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu odpornościowego, w szczególności limfocytów i makrofagów5. Poziom glutaminy w osoczu zwykle spada po długotrwałych i forsownych ćwiczeniach, co może spowodować osłabienie organizmu np. u sportowców wytrzymałościowych. Po przeprowadzonym badaniu6 w grupie biegaczy i wioślarzy stwierdzono, że glutamina spożywana w odpowiednich ilościach może wpłynąć na zmniejszenie możliwości pojawienia się konsekwencji wywołanych wysiłkiem sportowym.

• Glutamina może pełnić wiele interesujących funkcji w odniesieniu do sportowców, jak m.in. zmniejszanie zmęczenia (wpływając na markery zmęczenia i wydajność w kontekście ćwiczeń fizycznych), udział w produkcji energii, namnażaniu komórek, glikogenezie, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej7, wydzielanie hormonu wzrostu, tworzenie kolagenu i wydalanie kwasów nerkowych8.

CHARAKTERYSTYKA

• L-glutamina jest pozyskiwana w procesie fermentacji bakteryjnej glukozy pochodzącej z kukurydzy.
• W mózgu L-glutamina jest przekształcana w dwa neuroprzekaźniki: kwas gamma-aminomasłowy (GABA) oraz kwas glutaminowy1.
• L-glutamina to jeden z aminokwasów występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w mięśniach szkieletowych3.

BIBLIOGRAFIA

1. J. In. Biochem. 2004; 98(6):951–958.
2. Adv. Neurobiol. 2016; 13:43-58.
3. Alt. Med. Rev. 2001; 4(6):406-410.
4. Encyklopedia PWN, hasło: enterocyty.
5. J. Nutr. 2008; 138(10):2045S-2049S.
6. Eur. J Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1996; 73:488-490.
7. Nutrients 2019; 11(4):863.
8. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2006; 3(1):42-50
9. Nutrients 2018; 10(11):1564.

Inni kupili również

    Promocje

      Bestsellery