BŁYSKAWICZNA WYSYŁKA: zamów do 16:00 z dostawą InPost, a Twoją paczkę wyślemy jeszcze dziś!
Wysyłamy już w 24h
Dostawa gratis od 250zł
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Przejdź do sekcji Opinie

SOLGAR Błonnik 120 kaps.

1 osoba kupiła ten produkt

99,17 zł
Cena regularna: 105,22 zł
-6%
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 87,35 zł
+14%
Dostępność:
brak towaru
Producent: Solgar (przejdź do produktów)

Kod produktu: SOL006

Kod kreskowy: 033984017870

Zapytaj o produkt
napisz: sklep@biostima.pl
Odpowiemy najszybciej jak to możliwe
Zamów telefonicznie
Infolinia: 509 502 468
od poniedziałku do piątku 9:00 - 16.00
Formy dostawy i płatności

Dostawa

  • InPost Paczkomat12,99zł
  • Kurier InPost 13,99zł
  • ORLEN Paczka 10,99zł
  • Kurier DPD 14,99zł
  • DPD Pickup 12,99zł
  • Kurier Pocztex 13,99zł
  • Punkt Pocztex, Żabka 12,99zł

Płatności

  • Płatność online / BLIK
  • Płatność przy odbiorze
  • Karty płatnicze
  • Google Pay
  • PayPo
  • Przelew tradycyjny
  • InPost Pay
Dostawa od 0 zł!
  • Dostawa od 0 zł:
  • 0 zł dla zakupów powyżej 249 zł!

Opis

Błonnik Solgar

Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsuł­ki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance do­wolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwy­kle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.

W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nie­rozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), nato­miast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).

SKŁADNIKI

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:

Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg

w tym::

Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:
Błonnik z otrębów owsianych (zawiera gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:
Błonnik ze zmielonego siemienia lnianego – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
Błonnik z łusek babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

Składniki:

formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: błonnik z otrębów owsianych, pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: błonnik ze zmielonego siemienia lnianego, błonnik z łusek babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

SPOSÓB UŻYCIA

Osoby dorosłe 6 kapsułek dziennie lub według wskazań lekarza. Porcję tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu.

Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

DLA KOGO

• Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego;
• Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.

BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

BADANIA NAUKOWE

• Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.

• Błonniki mogą być:
– rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
– nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.

• Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
– błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
– błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.

• Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.

OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

• Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.

CHARAKTERYSTYKA

• Mieszanina rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych roślinnych błonników1,3.
• Wysoka zawartość błonnika (3 g) w porcji dziennej (6 kapsułek).
• Wygodny sposób przyjmowania suplementu – zawartość kapsułki można rozpuścić w kefirze, jogurcie, szklance płynu, wsypać do sałatki lub surówki.

BIBLIOGRAFIA

1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.

Promocje

    Może Ci się przydać

      Bestsellery